Tampereen Kokoomusopiskelijat: Seis massavalvonnalle – tolkkua CSAM-asetukseen

Euroopan Unionissa käsitelty hanke viestinnän valvonnasta on herättänyt laajaa huolta ja keskustelua sen ongelmallisuudesta. CSAM-asetusehdotus (Child Sexual Abuse Material) on esitetty Euroopan unionin lainsäädäntötoimi, joka pyrkii ehkäisemään lasten seksuaalista hyväksikäyttöä verkossa ja ehkäisemään siihen liittyvän sisällön jakelua. Tämä vaatisi käytännössä kaiken sähköisten alustojen viestinnän tarkkailua. Vaikka tavoite on erittäin tärkeä, on asetusehdotuksessa useita potentiaalisia vaaroja ja haasteita.

CSAM-asetusehdotus tuo mukanaan merkittäviä huolenaiheita yksityisyyden suojan ja sananvapauden osalta. Asetus perustuu laajan datan keräämiseen ja seulontaan antaen viranomaisille oikeuden puuttua alustoilla tapahtuvaan kansalaisten väliseen salattuun viestintään. Olemme voineet maailmalla nähdä, kuinka laajamittainen valvonta voi johtaa väärinkäytöksiin, erityisesti herkkien tietojen käsittelyssä. Onkin olennaista kysyä, kuinka paljon yksityisyyttämme olemme valmiita uhraamaan turvallisuuden nimissä ja kuka päättää, mitä materiaalia tarkastellaan ja mitä ei. Rikollisilla olisi edelleen keinoja ja mahdollisuudet kiertää valvonta yleisillä alustoilla, jolloin se koskisi suureksi osaksi tavallisia kansalaisia. Myös valvonnan tekniset ratkaisut voivat uhata kansalaisten ja muiden toimijoiden tietoturvaa, sillä ne antavat myös rikollisille mahdollisuuden käyttää takaportteja ja salauksen heikentämistä hyväkseen. Markkinoiden kannalta pienemmillä yrityksillä ja alustoilla voisi olla vaikeuksia toteuttaa asetuksen vaatimuksia, kun jo nyt sähköinen viestintä ja sosiaalinen media on kerääntynyt muutaman Euroopan ulkopuolisen suuryrityksen alustoille. Resurssien puute voi estää niitä toimimasta lainmukaisesti, mikä voi johtaa kilpailun vääristymiseen ja viestinnän keskittymisen edelleen tietyille suurille alustoille vailla vaihtoehtoja.

Vaikka CSAM-asetusehdotuksen tavoite on tärkeä, on kriittistä, että keskustelu sen ympärillä jatkuu. Onko tosiaan niin, että kaikki keinot hyväksytään, jos päämäärä on hyvä? Haluammeko todella avata polun kalliille ja perusoikeuksien kannalta ongelmalliselle massavalvonnalle? Meidän on harkittava, miten voimme suojella lapsiamme ja turvallisuutta ilman, että luovumme perusoikeuksistamme. Pahimmassa tapauksessa asetus mahdollistaa pitkällä aikavälillä tien kansalaisten massavalvontaan tai poliittisten toisinajattelijoiden vainoon. Kaiken sähköisten viestintäpalveluiden sisällön skannaaminen ja valvonta tai salauksen purkaminen ei ole tarpeellista eikä suhteellista toimintaa. Turvallisuus ja yksityisyys eivät ole vastakkaisia arvoja; niiden tulisi kulkea käsi kädessä. 

Tampereen Kokoomusopiskelijat TYKO ry

Kirjoittaja: Riku Sutinen, Puheenjohtaja

Edellinen artikkeli
Hae Kokoomusopiskelijoiden liittohallitukseen tai kansainväliseksi sihteeriksi!
Seuraava artikkeli
Kokoomusopiskelijoiden ja Kokoomusnaisten puheenjohtajat: Turkistarhauksesta omantunnon kysymys