Älä lisäänny tomppelin kanssa!


Vanhempainvapaata pohtineen työryhmän esitys julkistettiin eilen 10.3., mikäli edes esityksestä voi puhua, sillä työryhmä ei ollut päässyt yksimielisyyteen juuri mistään. Paitsi siitä, että vanhempainvapaata täytyy pidentää. Liekö vaalien läheisyys syynä siihen, että työryhmän esitys jäi lähinnä vaihtoehtojen esittelyksi ja pallo palautettiin takaisin poliitikoille hallitusohjelman yhteyteen päätettäväksi.

Pettyneimmät huusivat välittömästi valtiota apuun varmistaakseen, että lasten hoidosta laistavat vanhemmat saadaan valtion käskyllä kotiin. Osa nimittäin odotti, että työryhmä päätyisi esittämään ns. 6+6+6 –mallia, joista yksi puoli vuotta kuuluu äidille, yksi isälle ja kolmannen käytöstä vanhemmat päättävät keskenään. Tämä siis tarkoittaa sitä, että mikäli toinen vanhempi ei voi tai halua jäädä kotiin hoitamaan lasta, vanhempainvapaasta rokotetaan puoli vuotta kokonaan pois.

Työn ja perheen yhteensovittaminen on varmasti ilman tätäkin ruoskaa yksi suurimpia syyllisyyden aiheuttajia vanhemmille. Moraalinen ylemmyydentunto ja kunkin kansalaisen yksityiselämän kaikkitietävyys eivät sovi valtiolle, eikä sen tehtävä ole ruoskia ja parjata ihmisiä heidän omista valinnoistaan. Sen sijaan valtion tehtävä on mahdollistaa molempien vanhempien jääminen kotiin lapsen kanssa ja mahdollisimman laajat valinnan mahdollisuudet perheille.

Sitten alkaa se mutku. Mutku toiset eivät halua jäädä kotiin. Mutku vanhempainvapaat kuitenkin jakaantuvat edelleenkin epätasa-arvoisesti vanhempien välillä. Mutku kaikkien pitäisi olla kotona ainakin osan aikaa. Mutku…

HALOO! Pitää ensinnäkin muistaa, että lapsen hankinta on ihmisen ja perheen oma valinta. Valinta, jota valtio tukee ja niin sen pitääkin. Mutta yhtä kaikki se on valinta. Tukee valtio korkeakouluttautumistakin, eivätkä kaikki kuitenkaan korkeakouluttaudu. Ja nekin, jotka kouluttautuvat, saavat tehdä itse omat valintansa.

Jos oman kumppaninsa kanssa ei voi sopia, kuka lasta hoitaa ja kuinka pitkään, herää kysymys, kannattaako sellaisen henkilön kanssa hankkia lapsia ensinkään? On täysin järjetöntä, että kaikkien perheiden elämäntilanteesta riippumatta, pitäisi kärsiä pakosta ja valtion puuttumisesta perhe-elämän järjestämiseen siksi, että jotkut ovat lisääntyneet neuvottelu- ja kompromissikyvyttömien tomppelien kanssa.

Jenny

Kokoomusopiskelijat esitti eilen vaihtoehtonsa vanhempainvapaiden rahoittamiseen. Kannanoton löydät täältä.