Keskustelua aiheesta, joka on tabu.

26.4.2012 menin tekemään sen, jota ei olisi saanut vasemmiston mielestä missään tapauksessa tehdä. Menin puhumaan lukukausimaksuista ja koulutuksen maksullisuudesta avoimesti ilman ennakkoluuloja. Todettakoon jo tässä vaiheessa, että en ole esittämässä lukukausimaksuja kenellekään, vaikka SONK ja VASOP näin auliisti antoivatkin ymmärtää. On mukavaa, että toveritkin vihdoin heräävät keskustelemaan koulutuksesta ja sen laadusta, mutta varsinaisesti eivät kyenneet mitään uutta keskusteluun tuomaan.

Antaessani juttua Verkkouutisille osasin arvata, että muutamat tahot vetävät nopeat johtopäätöksensä siitä, että Kokoomusopiskelijat ovat ajamassa koulutuksen maksullisuutta Suomeen. Ei… tästä ei todellakaan ole kyse. On olemassa erilaisia syitä miksi EK asiaa ajaa ja opiskelijaliike taas vastustaa niitä. Totean myöskin, että suomalaisten näkemykset koulutuksen laadusta ymmärrettävästi hieman eroavat esimerkiksi kiinalaisten näkökulmasta ja tästä syystä jälkimmäiset ovat olleet valmiita siitä maksamaan.

EK katsoo asiaa yritysten näkökulmasta ja näkee aiheessa mahdollisuuden alentaa yritysten yhteisöveroa ja sitä kautta parantaa yritysten asemaa. Varsin ymmärrettävä näkökulma heidän kannaltaan katsottuna. EK tuskin on miettinyt, että olisiko lukukausimaksuihin siirtyminen kuitenkaan yritysten kannalta edes viisasta, sillä on selvää, etteivät valmistuneet korkeakoulutetut enää tyydy nykyiseen palkkatasoonsa. On erittäin todennäköistä, että palkkoihin vaadittaisiin tuntuvia korotuksia. Epäilen vain, ettei EK ole tätä ottanut huomioon ja yrittäisi vastustaa kaikin keinoin palkankorotuksia.

Opiskelijaliike taas katsoo aihetta omalta kantiltaan ja senkin kanta on sitä kautta ymmärrettävissä. Sitä taas en ymmärrä, että kun puhutaan opintolainasta, lukukausimaksuista ja koulutuksen maksullisuudesta, tuodaan esiin, ettei kaikilta aloilta työllisty ja palkkataso on kovin alhainen. Pitäisiko tästä osata vetää jo nykyisellään johtopäätöksiä? Perustelusta tulee hyvin nopeasti mieleen, että onko koulutusjärjestelmässämme perusteellinen ongelma, jos vastavalmistuneet korkeakoulutetut eivät työllisty? Onko järkevää kouluttaa ihmisiä kortistoon vain varmuuden vuoksi? Ei ole! Veroeurojen hassaaminen sellaiseen, josta ei hyödy opiskelija eikä ympäröivä yhteiskunta, on suoraan sanoen typerää.

Näinä talouden haasteellisina aikoina on tutkittava tarkkaan, että millä aloilla on ylikoulutusta ja rajusti vähentää aloituspaikkoja. Muutamilla aloilla taas suuntauksen pitäisi olla aivan toisenlainen. Vaikka joku tästäkin mielensä pahoittaa, niin korkeakoulujen aloituspaikkoja olisi pitänyt leikata vielä tuntuvammin, jotta valmistumispäivän koittaessa työllisyysnäkymät olisivat lohdulliset. On täysin absurdia, että maisteritason suorittanut ihminen ei saa koulutustaan vastaavaa työtä ja päätyy tempputyöllistämisen auvoiseen maailmaan.

Tämä on se syy, miksi minä muurahaispesää sohaisin. Muurahaisten tapauksessa se aiheuttaa toimintaa ja tässä tapauksessa… no… mielensäpahoittamisia. Mietitäänpä siis aivan aikuisten oikeasti hetki sitä, että onko koulutuksen laatu ja kulloinkin kyseessä olevan alan työllisyysnäkymät sellaiset, että nykymenoa kannattaa jatkaa?

Lopuksi vielä… en kannata lukukausimaksuja, mutta olen valmis keskustelemaan niistä.

– Akseli
Kirjoittaja on kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja