Kunnioituksen kunnianpalautus – Kokoomusopiskelijat vetoaa rakentavan keskustelun puolesta

HS uutisoi viime viikolla tutkimuksesta, jossa käsiteltiin keskusteluilmapiiriä Helsingin yliopistolla. Tutkimuksessa korostui, että erityisesti poliittiseen oikeistoon lukeutuvat kokivat vaikeaksi keskustella politiikasta yliopistolla.

Kokoomusopiskelijat on huolissaan polarisaatiosta ja keskusteluilmapiirin kärjistymisestä. Tarvitsemme avoimen, demokraattisen ja osallistavan yhteiskunnan, jotta kannustamme nuoria mukaan politiikkaan ja vaikuttamiseen. Me tarvitsemme vastuunkantajia myös tulevaisuudessa!

“Oman olemassaolonsa jatkuva perustelu on uuvuttavaa, eikä kenenkään ole velvollisuus jaksaa sen vaatimista. Orpon hallituksen astuttua virkaan on vasemmiston arvostelu oikeistoa kohtaan kärjistynyt ja siirtynyt yhä vähemmän rakentavaan suuntaan. Tutkimuksen tulokset ovat erittäin huolestuttavia”, toteaa liittohallituksen jäsen Onni Nyman.

Helsingin yliopiston opiskelijapolitiikassa eletään haastavaa aikaa, jossa kärjistyneesti vasemmistolaiset näkökulmat ovat saaneet yhä laajempaa hyväksyntää suurien edustajistoryhmien keskuudessa. Viimeisin budjettikäsittely päättyi likimain puolen edustajistosta ulosmarssiin merkittävän tyytymättömyyden seurauksena. Keskusteluyhteys eri osapuolten välillä on heikentynyt. Rakentava keskustelu ja halu kuunnella myös eri mieltä olevia pitäisi olla itseisarvo.

”On ollut jopa surullista huomata, kuinka jotkut poliittiset suuntaukset ovat jollain tasolla sosiaalisesti hyväksyttävämpiä kuin toiset. Voisi hyvin puhua tästä jaosta yhdenvertaisuuskysymyksenä – myös omasta linjasta poikkeavalla tavalla ajattelevat ansaitsevat kunnioitusta”, linjaa Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Emilia Junnila.

Polarisaatio on selkeästi nähtävissä ja kuultavissa. Seuraavan syksyn edustajistovaalit tulevat olemaan merkittävät poliittisen ilmapiirin kannalta. Mieleen tulee väistämättä kysymys: Mitä täytyy tapahtua ennen kuin kehitykseen reagoidaan?

”Olen käynyt lukuisia keskusteluja poliittisesti oikealle identifioituvien opiskelijoiden kanssa siitä, että he eivät uskalla liittyä poliittiseen opiskelijaliikkeeseen vallitsevan ahdistavan ilmapiirin keskellä. Mielestäni yliopiston keskusteluilmapiirin pitäisi olla sellainen, jossa kaikille annetaan mahdollisuus keskustella ilman pelkoa epäasiallisesta kommenteista. Jos jopa maltilliseen oikeistoon kuuluvat pelkäävät kertoa oman näkemyksensä, on tilanne kärjistynyt liian pitkälle”, päättää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Henriina Rantala.

Yliopistoyhteisön kuuluu olla sivistyksen ääni yhteiskunnassa. Siinä ei voi onnistua polkemalla samalla maltillisempia ääniä vastakulttuurin jalkoihin. 

 

Lisätietoja:

Henriina Rantala, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

044 3501 507

Edellinen artikkeli
Geenimuunneltu ruoka vapaaksi Euroopassa
Seuraava artikkeli
Rohkeasti kohti yritysvastuuta