Kusetuksen makua?

Opiskelijaliike on taas tänään marssinut opiskelijan toimeentulon parantamisen lipun alla. Hölmöintä siinä on se, että opiskelijaliike ei itse asiassa ole vaatinut opintotukeen mitään parannuksia. Merkittävin syy tämänkertaisen konklaavin kokoontumiselle on pettymys siitä, että opintotukea ei budjetissa sidottu indeksiin. Indeksiin sitominenhan kun ei itse asiassa paranna opintotukea vaan säilyttää sen nykytason.

Kokoomusopiskelijat esitti kannanotossaan 12.8.2010 tyytymättömyyden opetus- ja kulttuuriministeriön alaisen työryhmän esitykseen opintotuen kehittämiseksi. Työryhmän tehtävänanto oli tehdä esitys opintotuen kokonaisuudistuksesta, mutta sen sijaan se keskittyi paikkailemaan nykyistä tilkkutäkkiä. Opiskelijaliike sen sijaan otti ahnaasti vastaan työryhmän esitykset ja vei sen suojaan kuin peto haaskansa, ettei kukaan koskisi siihen.

Kokoomusopiskelijat esitti myös omassa kannanotossaan parannusta opintotukeen. On melko epätodennäköistä, että merkittäviä tasokorotuksia opintotukeen olisi saatavilla moniin vuosiin – jos koskaan. Se on vain yksinkertaisesti kallista. Kokoomusopiskelijat esitti, että opintotukea muutettaisiin kannustavaksi siten, että nopeammasta opiskelusta saisi enemmän opintotukea. Näin opintotuesta tulisi nykyistä kilpailukykyisempi ja paremmin täysipäiväisen opiskelun mahdollistava. Samalla se jättäisi valinnan varaa opiskella vähemmän pienemmällä tuella, mikäli opiskelija kokisi sen mielekkääksi esimerkiksi töiden tai harrastusten takia.

Opiskelijaliikkeessä ehkä luullaan, että opintotukityöryhmän kaltaisia puljuja perustetaan parin vuoden välein miettimään opintotukea. Ei perusteta. Jos kuvitellaan, että kaikki työryhmän esitykset menisivät läpi tänään, on selvää, että tässä mittakaavassa opintotukea ei mietitä vuosiin, jopa kymmeniin vuosiin. Se tarkoittaisi sitä, että opiskelijan toimeentuloa ei ole parannettu lainkaan paitsi perheellisten opiskelijoiden osalta. Muiden opintotuki jumittuisi nykytasolleen ja kaikki kauan kaivatut oikeat ja rakenteelliset uudistukset siirtyisivät hamaan tulevaisuuteen.

Opiskelijapolitiikan lyhytjänteisyys on yksi syy siihen, että isojen kokonaisuuksien sijaan keskitytään keräämään helppoja pikavoittoja myös politiikassa. Jokainen opiskelijapoliitikko haluaa kautensa jälkeen pystyä osoittamaan yhden mielenosoituksen ja yhden läpiajetun asian sen sijaan, että jättäisi perinnökseen pitkäjänteistä ja hyvin valmisteltua edunvalvontaa, joka pitkässä juoksussa parantaisi opiskelijan asiaa yksittäisiä tavoitteita huomattavasti paremmin.

Opiskelijaliike ei hoida edunvalvonnallisia velvollisuuksiaan ja kiukuttelee siitä valtiolle. Ehkä ensi kerralla kannattaisi jakaa omenamehua opiskelijoille. Heille sitä kusetusta on opiskelijaliike tarjonnut jo sen verran pitkään.

Jenny Nyman
puheenjohtaja