Nyt rakentamaan miniyksiöitä!

 

Kokoomusopiskelijat vaati liittokokouskannanotossaan lisää kohtuuhintaista asumista korkeakoulukaupunkeihin. Yhtenä ratkaisuna Kokoomusopiskelijat ehdotti niin sanottujen miniyksiöiden sallimista. Vielä viime vuonna pienin sallittu huoneistokoko oli 20 neliömetriä. Nyt hallitus on päättänyt, että tämän vuoden alusta opiskelija-asunto saa olla 16 neliömetriä, jos yhteisöllisiä tiloja samalla lisätään. Sama käytäntö on voimassa myös Ruotsissa.

 

Miniyksiöitä on sekä ylistetty että parjattu. Jotkut näkevät niin pienet asunnot ihmisasumukseen soveltumattomina ”koppeina”. Toisaalta esimerkiksi SATOn  rakennuttamat 15,5 neliön uudet vuokrayksiöt vietiin käsistä. Hyvä sijainti, edullisuus ja toimiva pohjaratkaisu ovat monelle nykypäivän opiskelijalle väljiä asuinneliöitä tärkeämpiä. Poliitikkojen tehtävä ei olekaan säännellä minkä kokoinen asunto kenellekin on hyvä, vaan markkinamekanismi ratkaisee sen paljon kätevämmin. Kokoomusopiskelijat kiittää hallitusta miniyksiöiden sallimisesta.

 

Nyt kun normit eivät enää ole esteenä, miniyksiöiden rakentamisessa on siirryttävä teoriasta käytäntöön. Tällä hetkellä kohtuuhintaisten asuntojen puute muodostaa pullonkaulaa kaupungistumiselle. On myös opiskelijakaupungille vetovoimatekijä, että opiskelemaan haluaville nuorille löytyy sopivia asuntoja. Pienet yksiöt ja korkea rakentaminen ovat samalla tehokasta maankäyttöä ja siten ympäristöystävällisempi valinta.

 

Kaavoitukseen, lupamenettelyihin ja tonttipolitiikkaan on nyt kohdistettava riittävästi resursseja. Asuntomarkkinoille on odotettavissa ylikuumenemista, kun pitkästä taantumasta aletaan vihdoin pääsemään yli. Ne alueet, jotka onnistuvat tarjoamaan korkean osaamisen työpaikkoja ja kohtuuhintaista asumista, tulevat menestymään. Siksi meidän opiskelijoiden ajatuksia kannattaa kuunnella nyt.

 

Janika Takatalo

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja