VR – Yhteisellä tiedotuksen ristiretkellä

Tuskin on opintotuen takaisinperinnästä toivuttu, kun tulee taas uutta lunta opiskelijoiden tupaan. Kaikkien hyvin tuntema VR on päättänyt lopettaa kokonaan Visa Electron ja Mastercard Maestro -korttien käytön junissa maaliskuun alusta alkaen. Tieto tuli julki viime viikon tiistaina ensin Mikro-PC:n verkkolehden ja sen jälkeen YLE:n kautta viime viikon torstaina ja lopulta tänään tieto saatiin myös VR:n omille sivuille.

Varsinainen tiedotuksen riemuvoitto

Sinänsä ei yllätä, että VR:n tiedotuksessa on haasteita, mutta olisi se nyt vähintäänkin suotavaa, että tieto olisi samana päivänä myös omilla nettisivuilla ja erillisenä uutisena. Erityisen paheksuttavaa toiminnassa on se, että asiakkaan näkökulmasta reagointiin jää aikaa huikeat kaksi viikkoa. Edellä mainittujen korttien käyttäminen lipunostamiseen junasta siis päättyy maaliskuun alusta alkaen. Voidaankin kysyä, että eikö tämä nyt syrji juuri nuorta käyttäjäkuntaa, joka pääasiallisesti Visa Electron ja Mastercard Maestro-kortteja käyttää?

Syyksi ilmoitetaan seuraavaa:

”Visa Electronilla, Maestrolla ja niitä vastaavilla maksukorteilla ei voi maksaa lippuja junissa 1. maaliskuuta alkaen. Syynä tähän on se, että tietoliikenneyhteyksien laatu rataverkolla vaihtelee eikä kortin käyttö junissa onnistu sujuvasti. Kyseiset kortit edellyttävät jokaisen maksutapahtuman varmennusta ennen tapahtumaa.

Visa Electronin ja Maestron hyväksymistä junissa maksuvälineenä on kokeiltu syyskuun alusta lähtien. Kokemukset ovat osoittaneet, että tietoliikenneyhteyksiä ei ole käytössä riittävän kattavasti, jotta kortin varmennus toimisi sujuvasti ja maksutapahtuma onnistuisi varmasti. Pankin ja asiakkaan välinen korttisopimus edellyttää, että asiakkaan tilin saldo tarkastetaan jokaisen ostoksen yhteydessä.”

Hyvää matkaa torniolainen nuori.

Tuntuu sinänsä varsin erikoiselta, ettei valtion monopoliyhtiö kykene löytämään asiaan ratkaisua. Voidaan toki kysyä, että onko tähän edes kiinnostusta? Tiedotus ja muut oheispalvelut, kun ovat tuloksen kannalta yhdentekeviä. Onkin siis todella lohdullista, että asemia, joista ei saa enää edes automaateilta tai lipunmyynnistä ostettua lippua on vain 29. Kyseessä saakin olla varsinainen fakiiri nuoren sukupolven edustaja, että osaa varautua riittävän ajoissa lipunostoon. Käsittämätön ja edesvastuuton ratkaisu siis. Tosin tieto siitä, että kyseisillä korteilla on ollut mahdollisuus maksaa, on ”onneksi” tavoittanut vain harvat.

Lopuksi yhtiön nettisivuilla todetaan, että VR omalta osaltaan kehittää jatkuvasti junien tietoliikenneyhteyksiä. Syy on siis jälleen saatu vieritettyä jonkun muun niskoille aivan kuten taannoisessa lippu-uudistuksessakin. Osaltaan asia olisi ratkaistavissa esimerkiksi mobiilisovelluksella, mutta totuuden nimissä on sanottava, että todennäköisesti sekin kyettäisiin näyttävästi ryssimään.

– Akseli
Kirjoittaja on Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja