Suomen valtiontalous on synkissä vesissä. Liian kauan on eletty velaksi, joten suunta on käännettävä kohti kestävämmän taloudenpidon linjaa. Hallitus sai tällä viikolla päätökseen kaksipäiväisen kehysriihensä, jossa se päätti kolmen miljardin euron lisätoimista jo aiempien kuuden miljardin sopeutustoimien lisäksi.
Hyvinvointivaltio on uhattuna, kun valtavat velkakulut korkoineen vetävät Suomen kantokykyä alaspäin. Tämän takia on ymmärrettävä tarpeet tasapainottaa julkista taloutta. Kokoomusopiskelijat antaa tukensa leikkauksille osana sopeutuskokonaisuutta, sillä vain kestävällä taloudenpidolla voimme taata kirkkaan tulevaisuuden nuorille ja tuleville sukupolville. Nyt ei ole kyse siitä tehdäänkö vai ei – on kyse siitä, miten tehdään.
Olisi perustavalla tavalla epäjohdonmukaista kannattaa leikkauksia vain silloin, kun ne eivät osu omalle kohdalle. Vaikeassa talouden tilanteessa kaikki joutuvat tekemään uhrauksia. Siksi Kokoomusopiskelijat ymmärtää myös nuoriin ja opiskelijoihin kohdistuvat leikkaukset. Yllätyimme kuitenkin hallituksen päätöksestä siirtää opiskelijat yleisen asumistuen piiristä opintotuen asumislisälle.
”Kehysriihen päätöksiä ei ole tehty kevyin perustein, mutta mielestäni sopeutuksia olisi pitänyt kohdentaa toisin. Esimerkiksi eläkkeitä olisi voitu katsoa tarkemmin tai kaivosveroa nostaa enemmän. Sukupolvien välisen tasa-arvon näkökulmasta olisi reilua, että kaikki osallistuvat talkoisiin tasapuolisesti, eikä yhtä ryhmää kuormiteta liikaa”, toteaa Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Henriina Rantala.
Opiskelijat ansaitsevat johdonmukaista ja ennakoitavaa päätöksentekoa. Poukkoilu erilaisten etuuksien välillä on haitallista, koska opiskelija-asumista tarjoavat tahot eivät pysty muokkaamaan asuntotarjontaa muutaman vuoden sykleissä. Asuntotarjonnan aikahorisontti on useita vuosikymmeniä, joten toimeentulon horisontin ei tule olla vain muutamia vuosia.
“Keskustelu opiskelijan asumistuen muutoksista olisi ollut hyvä käydä perusteellisemmin ja nyt onkin syytä pohtia, onko tämä oikea suunta. Asia ei ole yksioikoinen, koska muusta väestöstä erillinen asumisen tuki mahdollistaa paremmin opiskelijoiden erityistarpeiden tunnistamisen. Toisaalta yleinen asumistuki on ollut opiskelijoille korkeampaa kuin nyt kaavailtu asumislisä”, pohtii Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Emilia Junnila.
Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta hallitus panostaa koulutukseen reippaasti. Jatkossakin Suomen menestys perustuu korkeaan osaamiseen, joka luodaan laadukkaalla koulutuksella. Opiskelijat kuitenkin ansaitsevat johdonmukaista päätöksentekoa myös toimeentulossaan, jotta muutoksiin on helpompi varautua.
Lisätietoja:
Henriina Rantala, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
0503501507