Turvataan äänestysoikeudet korona-aikanakin

Turvataan äänestysoikeudet korona-aikanakin

Koronakriisi vaarantaa kuntavaalien toteutumisen. Kokoomusopiskelijat näkee erityisen hankalaksi riskiryhmäläisten tilanteen, koska he joutuvat vakavasti miettimään omaa turvallisuuttaan ja osallistumistaan kansalaisyhteiskuntaan. Äänestysturvallisuudesta ei kuitenkaan olla saatu vielä riittävää ohjeistusta, jotta riskiryhmäläiset voisivat olla varmoja äänestämisen riskittömyydestä.

“Demokratian toteutuminen on koronatilanteesta huolimatta turvattava kuntavaaleissa. Jos äänestäjät eivät uskalla tulla äänestämään tartunnan pelossa, niin paikallisdemokratian uskottavuus ja kansan tahdon toteutuminen ovat uhattuina. Nyt on käytävä läpi tarkkaan kaikki keinot maskipakosta postiäänestämisen mahdollistamiseen. Turvajärjestelyistä tarvittaisiin pikaisesti päätöksiä ja varmuus turvallisesta äänestysmahdollisuudesta.” toteaa Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela.

Vaalilautakunnissa työskentelevien osalta tilanne on myös haastava. Ilman vaalilautakunnissa työskenteleviä vapaaehtoisia ei äänestämistä ole mahdollista järjestää. Lautakunnissa työskentelevien turvallisuuden takaaminen on edellytys vaalien onnistumiselle. Vaalilautakunnan jäsenet tulee rokottaa ja äänestyspaikoilla tulee olla selkeät turvajärjestelyt.

“Vaalilautakunnassa työskentelevät tapaavat äänestyspäivien aikana satoja ihmisiä ja ilman tiukkoja turvajärjestelyjä tartunnan saamisen riski on suuri. Ei ole kohtuullista vaatia lautakunnissa työskenteleviltä oman terveytensä riskeeraamista. Lautakunnissa työskentelevät ansaitsevat rokotuksen virusta vastaan ja tiukat turvajärjestelyt.” huomauttaa kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen Nea Nättinen.

Kuntavaalien äänestyspäivä on 18.4. Kuntavaalien ennakkoäänestys kotimaassa: 7. – 13.4.2021.

Lisätietoa:

Jeremias Nurmela, puheenjohtaja
0442907595
[email protected]

Nea Nättinen, liittohallituksen jäsen
[email protected]