Vastuuta omista valinnoista

Tuomiopäivän apostoli vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto on julistanut tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien päättyneen, mikäli Kokoomuksen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamissuunnitelmaa käytetään. Ministeri Henna Virkkusen johtama työryhmä esitti tuoreessa raportissaan opintotuen muuttamista lainapainotteiseksi opintojen loppupäästä työurien pidentämiseksi ja opintoaikojen lyhentämiseksi. Sen sijaan opintojen alussa opintorahaa saisi nykyistä enemmän.

Alanko-Kahiluodon näkemyksen mukaan tämä johtaa tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien rapautumiseen. Syykin on selvä ja ikivanha: rikkaiden pennut ja omalla työllään ahkerat syöksevät loput korkeakouluun erehtyneet reppanat eriarvoiseen asemaan. Sen sijaan Alanko-Kahiluodon perustelu on suorastaan surkuhupaisa: lainaa opintojen loppuvaiheessa ottaisivat vain hyvin toimeentulevat ja jo opiskeluaikana hyväpalkkaisissa töissä olevat opiskelijat.

Outi hyvä. Juuri nämä opiskelijat eivät lainaa nostaisi, koska he ovat juuri niitä rikkaiden pentuja ja omalla työllään ahkeria. Hyväpalkkaisissa töissä olevat opiskelijat eivät edes korkeakoulujen penkkejä huvikseen kuluta, sillä heitä motivoi valmistumaan vielä isommat palkat ja paremmat työpaikat.

Alanko-Kahiluodon mukaan lainapainotteisuuden esittäminen on Kokoomukselta suorastaan vastuutonta, koska akateeminen työttömyys ja nuorisotyöttömyys ovat korkealla. Akateeminen työttömyys johtuu siitä, että kortistoon valmistuneiden ei olisi alun perinkään pitänyt päästä korkeakouluun. Enkä tarkoita heidän persoonallisia ominaisuuksiaan tai älyllisiä lahjojaan vaan sitä, että korkeakoulujen aloituspaikkamäärät eivät vastaa työmarkkinoiden kysyntää. Osa koulutusohjelmista on lisäksi sellaisia, ettei niistä valmistuville ole alun perinkään keksitty paikkaa työelämässä. Vaikka opintorahaa sataisi taivaalta, se ei tuottaisi opiskelujen jälkeen kortistoon valmistuvalle pätkän vertaa enemmän toivoa.

On tietysti kamalan ikävää, että kaikki eivät voi valmistua yrityselämän johtajiksi, lääkäreiksi ja diplomi-insinööreiksi. Turha sitä on silti kadehtia, sillä Suomessa jokaisella on mahdollisuus siihen kykyjensä mukaan. Eri alojen opiskelijoiden epätasa-arvosta tuskin voi puhua, koska jokaisella on ylipäätään mahdollisuus valita opiskelualansa itse. Joku vastuu itsestään ja valinnoistaan pitää olla ihmisellä itselläänkin eikä aina olla naukumassa valintojensa takuumieheksi valtiota ja sen rahapussia.

Korkeakoulujen ei tarvitse olla aikuisten ihmisten päivähoitopaikkoja, jossa maailman tappiin elellään valtion rahoilla. Valmistumiseen kannustaminen taloudellisin keinoin voisi olla osaltaan toimiva, tuskin kuitenkaan yksin ratkaisun avain. Lopultakin esityksen suurin ansio on se, että nykyiselle järjestelmälle pyritään etsimään vaihtoehtoa, toisin kuin Alanko-Kahiluoto.

Ja ennen kuin kukaan ehtii itkemään tämän riistoporvarin puheita, voin kertoa, että itselläni on useita tuhansia euroja opintolainaa, ei kovapalkkaista työtä, ei rikasta perhettä eikä edes valmistumisen jälkeen luvassa taivaspaikkaa yrityselämän rahakkaassa auringossa. Silti minä tein sijoituksen itseeni ja tulevaisuuteeni. Valtio on ystävällisesti valintani takaaja, mutta minä kannan siitä vastuun ja maksan omasta pussistani.

Jenny

P.S. Mielestäni Kokoomusopiskelijoiden opintotukimalli on Kokoomuksen mallia parempi. ;)