Viilataanko senttejä vai pelastetaanko opiskelijoiden tulevaisuus?

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ovat aloittaneet kattavan kampanjan opiskelijan ateriatuen korottamiseksi 46 sentillä. Keskellä koronaviruskriisiä opiskelijoiden edunvalvonta keskittyy näkyvästi ainoastaan senttien pyörittelyyn. “On käsittämätöntä, että poikkeusoloissa korkeakouluopiskelijoiden edunvalvonta ei keskity akuutin kriisin aiheuttamiin haasteisiin. Varsin pienen korotuksen vastustaminen opiskelijalounaassa vaikuttaa nykytilanteessa lähinnä kummalliselta pikavoiton hakemiselta.” toteaa Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela.

Opiskelijoilla on tällä hetkellä huomattavasti ajankohtaisempia haasteita, jotka kaipaisivat aktiivista viestintää ja vaikuttamistyötä: Vielä ei ole mitään tietoa siitä, kuinka korkeakouluvalinnat tullaan tekemään. Pelkällä todistusvalinnalla eteneminen tällä aikataululla olisi oikeusmurha hakijoita kohtaan ja jo vallitseva epätietoisuus on hakijoille äärimmäisen stressaavaa. Opiskelijoiden edunvalvojien tulisi näkyvästi ajaa valintakokeiden tilanteen selvittämistä, eikä keskittää voimiaan kampanjaan, jonka reaalinen vaikutus on opiskelijoille itselleenkin varsin vähäinen. Olettaen, että opiskelija syö kuun jokainen päivä opiskelijalounaan, on kustannus opiskelijalle alle 15 euroa kuukaudessa.

Korkeakoulujen valmius kriisin aiheuttamiin poikkeusolosuhteisiin ja onnistumiset digiloikassa ovat olleet äärimmäisen vaihtelevia. Toisaalla digiloikka on ollut todella surkeaa ja toisaalla taas on onnistuttu huomattavan hyvin. Korkeakouluja tulee kirittää pystymään parempaan erityisesti siellä, missä ei olla pystytty mukautumaan tilanteeseen. 

”Opiskelijat tarvitsevat nyt tietoa ja tukea siinä, mitkä ovat heidän oikeutensa. Missä ovat kampanjat, joissa ajetaan opiskelijoiden oikeusturvaa kriisissä, parempaa tiedotusta ja jaetaan informaatiota opiskelijoille? Edunvalvojien fokus näyttää nyt olevan pahasti pielessä. Ymmärrän että tilanne on vaikea, mutta vaadimme parempaa ammattimaiselta vaikuttamiskoneistolta, josta opiskelijat maksavat.” päättää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela.

Lisätietoja:

Jeremias Nurmela
Puheenjohtaja
Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta ry
[email protected]
+358 44 2907595