Kolkot kantikkaat kuutiot

Tiedättehän ne kaksi hiljaista kaverusta. Semmoiset kantikkaat, jäykänoloiset ja synkät. Kurkkivat ysitielle päin punakkaina ja totisina. Onttoja ovat sisältä, itsekin tietävät, että heidän aikansa on ohi. Niin, MaB- ja MaC-rakennukset odottavat enää vain purkamista.

Mattilanniemen tulevaisuus on kuitenkin edelleen epäselvä. Opiskelin itse vuodesta 2008 lähtien MaB:ssä, jossa yhteiskuntatieteellinen tiedekunta sijaitsi. Opiskeluolosuhteissa oli runsaasti parantamisen varaa. Tilat eivät olleet toimivia, innostavia tai edes terveitä, vaan ankeita ja aikansa eläneitä. Itse en onneksi saanut talosta pysyviä vammoja, mutta moni muu sairastui loppuiäkseen. Vaikka nykyisin ainejärjestöllämme on vain kaappi Ylistönmäellä, en silti kaipaa entiseen vetoiseen tupakkakoppiin, jonka jaoimme muiden yhteiskuntatieteitä opiskelevien kanssa.

Suomen yliopistokiinteistöt on julistamassa kansainvälisen suunnittelukilpailun Mattilanniemen alueesta. Toivon arvoisien arkkitehtien kuuntelevan yliopistoyhteisöä, henkilökuntaa ja opiskelijoita aiheesta. Itselläni on muutamia ideoita alueen varalle.
Ensinnäkin MaB- ja MaC-rakennukset tulee purkaa maan tasalle. Otaksun niiden remontoinnin olevan naurettavan kallista, eikä yliopisto ole remontinkaan jälkeen niihin palaamassa. Arkkitehti Sipinen ja Keski-Suomen museo haluaisivat nämä talot säilyttää, ilmeisesti tarkoituksena on perustaa sisäilmaongelmaisten rakennusten ulkomuseo. Tätä vaihtoehtoa en soisi suunnittelijoiden harkitsevan. Kun kulttuurihistorialliset arvot asetetaan terveiden työ- ja opiskelutilojen kanssa vastakkain, toivon terveyden painavan enemmän.

Toisekseen, kun nämä punatiilikuutiot saadaan purettua, voidaan tilalle rakentaa uusi rakennus asuttamaan nyt Ylistönmäen päälle evakuoidut yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan ja kauppakorkeakoulun. Näiden kahden tiedekunnan oppiaineiden ja opiskelijoiden välinen yhteistyö saisi aivan uudet mittasuhteet ja edesauttaisi uusien ideoiden ja työpaikkojen syntymistä. Kampusrakennekin tiivistyisi näiden yhteisöjen palatessa henkiseen kotiinsa Mattilanniemeen Mordoriksikin kutsutulta Ylistönmäeltä.

Kolmanneksi, Alban ranta huutaa rantalentopallokenttää. Pieni laajennus hiekkarannalle ja pelaajat mahtuvat hyvin joukkoon. Muutenkin toivon Mattilanniemen nurmikenttien säilyvän virkistyskäytössä. Näiden kolmen toiveen kanssa lähestyn suunnittelijoita. Käyttäkää vapaasti ja ottakaa loppukäyttäjät mukaan suunnitteluun.

Eetu Heiska
opiskelija, YTK
kuntavaaliehdokas (115)