Mietintöjä alkoholilainsäädännöstä

Alkoholi, varmaan Suomen suosituin puheenaihe kautta aikain. Puolesta-vastaan, tuo ikuinen kaksintaistelu.

Kommentoin normaalin alkoholinkäyttäjän näkökulmasta, eli nautin alkoholia 1-2 annosta pari kertaa viikossa (1 annos = 0,33 l keskiolutta).

Minä, kuten muutkin ikäiseni 20-30 vuotiaat suomalaiset tilaavat nykyisin alkoholijuomansa verkosta ulkomailta täysin laillisesti, onhan EU:ssa tavaroiden vapaa liikkuvuus. Toinen tapa on tuoda viikonloppumatkalta Virosta isompi erä alkoholijuomia.

Miksi? Hinta, hinta ja hinta. Suomi on Euroopan neljänneksi kirein viinin verottaja, toiseksi kirein väkevän alkoholin verottaja  ja ankarin oluen verottaja. “Kansanterveydellisistä” syistä, tottakai.

Onko Suomella sitten Euroopan pahimpia alkoholiongelmia? No, tilastollisesti Suomen alkoholinkulutus on kasvanut 2 litrasta noin 10 litraan viimeisen noin 50 vuoden aikana (absoluuttista alkoholia per henkilö per vuosi). Syinä pidetään mm. talouden kasvua, alkoholin fyysisen saatavuuden paranemista sekä matkustajatuontikiintiöiden poistamista. Samaan aikaan alkoholinkulutus on siirtynyt väkevistä juomista olueen ja miedompiin juomiin sekä ravintoloihin.  Alkoholin kokonaiskulutus on kuitenkin Eurooppalaista keskitasoa.

Suomessa eniten juova 10 prosenttia kuluttaa noin puolet kaikesta alkoholista. Miksi me 90 prosenttia kärsimme tästä juoppojen joukosta? On totta että mitä suurempi kulutus, sitä suuremmat haitat, JOS juomatavat eivät muutu. Mitä, jos juomatavat muuttuisivat? Ja ovathan ne muuttuneet: 2000-luvulla nuorten juomistiheys ja humalahakuisuus ovat vähentyneet selvästi. Myös nuorten juomistavoissa on tapahtunut muutos: enää ei keskitytä viikonloppujuomiseen, vaan alkoholi on luonteva osa ruokailua ja alkoholiannokset ovat pienempiä. Pilaako tässäkin nuorten joukossa 10 prosenttia 90 prosentin maineen? Todennäköisesti.

Alkoholin kokonaisverotusta ei voida kuitenkaan asettaa pelkästään väärinkäyttäjien mukaan vaan verotuksessa on otettava huomioon kaikki käyttäjät. Siksi ehdotankin että Suomen alkoholin kokonaisverotusta kohtuullistettaisiin asteittain määrätietoisesti tulevaisuudessa sekä panostettaisiin hyvien juomatapojen opettamiseen tuleville sukupolville. Vapaus ennen kaikkea.

 

Juho

 

Lähteet:

European Commission, Excise Duty Tables – Alcoholic Beverages

http://www.paihdelinkki.fi/fi/tietopankki/tietoiskut/alkoholi/alkoholinkaytto-suomessa

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01120

http://www.nuortenlinkki.fi/tietopiste/tietoartikkelit/alkoholi/kuinka-paljon-alkoholia-juodaan