Hallitus on käynnistämässä valmistelut Ottawan sopimuksen irtisanomiseksi ja kansallisten puolustusmenojen kasvattamiseksi. Kokoomusopiskelijat korostaa, että alati kiristyvässä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa Suomen tulee tarkastella kriittisesti tekemiään ratkaisuja maanpuolustuksen osalta. Vaikka kaikki EU-maat ovat sopimuksessa toistaiseksi mukana. On meidän Baltian ja Puolan tavoin Suomessa tunnistettava haastavampi geopoliittinen asemamme ja aloitettava sopimuksesta irtaantuminen. Emme saa olla naiiveja puolustuksemme kustannuksella.
Suomi liittyi virallisesti Ottawan sopimukseen vuonna 2012. Sopimus kieltää jalkaväkimiinojen käytön, valmistuksen ja varastoinnin. Päätöstä on myöhemmin kritisoitu muun muassa entisen tasavallan presidentin ja puolustusvoimien entisen komentajan toimesta. Sopimukseen liittyminen on ollut virhe, ja Suomen tulee irtautua siitä pikimmiten. Irtautumisesta huolimatta tulee Suomi sitoutumaan jatkossakin Ottawan sopimuksen humanitaarisiin päämääriin.
“Venäjän brutaali hyökkäys Ukrainaan viimeistään osoitti sen, että Suomen maanpuolustuksen on oltava uskottavaa ja vahvaa. Vaikka jalkaväkimiinoja korvaavia vaihtoehtoja on kehitetty, ovat ne yhä tehokas ja edullinen osa puolustuksellista asearsenaaliamme. Omien puolustuskeinojen rajoittaminen odottaen, että vihamielinen naapurimaa tekee myös samoin, ei ole realismia”, toteaa Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Jaakko Sirén.
Voimapolitiikka on palannut Eurooppaan eikä Suomen tule kaventaa omaa puolustuksellista liikkumavaraansa. Meillä on yli 1300 kilometriä yhteistä rajaa valtion kanssa, joka on hyökännyt suvereenin Ukrainan kimppuun. Jalkaväkimiinat ovat laajan alueen ja pitkän rajan omaavalle valtiolle tehokas puolustuskeino. Ne hidastavat hyökkääjän etenemistä ja luovat pelotteen, joka voi jo itsessään estää hyökkäyksen.
“Muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi asian uudelleen tarkastelu on välttämätöntä. Jalkaväkimiinat täydentävät sekä Puolustusvoimien suorituskykyä että Suomen maanpuolustuskykyä ja turvallisuutta. On tärkeää ymmärtää, että miinoja ei asenneta normaalioloissa. Sopimuksesta irtautuminen vahvistaisi puolustustamme ennaltaehkäisevästi, varautuen mahdollisiin uhkakuviin”, päättää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Henriina Rantala.
Lisätietoja:
Henriina Rantala, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
[email protected]
0443501507