Innovatiivisuutta ja yrittäjähenkeä Liettuan Vilnassa

eds1European Democrat Students kokoontui Vilnassa 24.–28.4. seminaariin ja valtuuston kokoukseen. Lähdin Tuhatkunnan edustajana tutustumaan Vilnaan, seminaarin aiheeseen ja tietysti käyttämään ääntämme valtuuston kokoukseen, joka pidettiin lauantaina 27.4. Liettuan parlamenttitalossa.

Pidennetyn viikonlopun teemana oli ”Creative Economy: Youth Entrepreneurship and Innovation”. Niin puhujat, vieraat ja keskustelumme koskivat jollain tavalla yrittäjyyttä ja nuoria innovatiivisia ihmisiä Euroopassa. Järjestelyistä vastasi EDS:n liettualainen jäsenyhdistys, The Young Conservative League of Lithuania. Myös NKSU järjesti kokouksensa 23.–24.4 Vilnassa. En valitettavasti ehtinyt itse kuin tämän kokouksen loppuun sanomaan Tuhatkunnan terveiset muille pohjoismaisille jäsenyhdistyksille. Suunnitelmissa on pohjoismaisen yhteistyön tiivistämistä ylimääräisillä tapaamisilla.

Ensimmäinen ilta kului toisiimme ja järjestäjiin tutustumalla. Saimme tietoa paikallisten liettualaisten nuorten poliittisesta toiminnasta ja heidän saavutuksistaan. Minun lisäkseni Vilnaan oli saapunut myös entinen Tuhatkunta-toimija ja EDS:n entinen pääsihteeri Samuli Kauranne, joka nykyään vaikuttaa Belgiassa.

Tapahtumaan osallistui noin 50 edustajaa kaikkialta Euroopasta Georgiaa, Valko-Venäjää ja Kosovoa myöten. Saimme myös vieraan Venäjältä, joka toi terveisensä paikalliselta oppositiopuolueelta. Anatoli Tsumanski kertoi valtuuston kokouksessa, kuinka hienoa on päästä edustamaan Venäjää EDS:n tapaamiseen ja olleensa todella otettu kutsusta. Hän painotti, että huolimatta ihmisoikeuskysymyksistä ja Venäjän maantieteellisestä ulottuvuudesta se on kuitenkin täysin eurooppalainen valtio, joka haluaa tehdä yhä enemmän yhteistyötä kaikilta osin.

Torstaina lähdimme tutustumaan Liettuan parlamenttitaloon ja kuuntelemaan puhujia koskien seminaarin teemaa nuorista yrittäjistä. Turvatarkastusten jälkeen pääsimme kuulemaan esitystä startup-yrittäjyydestä Liettuassa. Ekonomisti Nerijus Mačiulis kertoi Liettuan brändäyksesta, mahdollisuuksista ja jo menestyneistä yrityksistä. Hän mainitsi suureksi ”startup-esikuvakseen” Aalto-yliopiston, jossa tällainen toiminta on ammattimaista. Aalto on hänen mukaansa heidän tärkein yhteistyökumppaninsa yrittäjyyden edistämisessä.

Kuulimme myös Liettuan entistä pääministeri Andrius Kubiliusta ja entistä talousministeri Dainius Kreivysta, jotka luennoivat vuonna 2008 alkaneen talouskriisin vaikutuksista Liettuassa ja innovatiivisesta yrittäjyydestä talouden osana. Arvovaltaiset puhujat tekivät päivästä hienon kokonaisuuden.

eds2Perjantain käytimme EDS:n työryhmätyöskentelyyn. Olin itse Higher Education and Research –työryhmässä, jossa keskustelimme aloitteesta tiedon ja opetuksen liikkuvuuden lisäämiseksi Euroopassa. Tekstiä hiottiin ja valmisteltiin esitettäväksi valtuuston hyväksyttäväksi. Aloite meni lopulta läpi valtuuston kokouksessa ja sitä pidettiin todella onnistuneena. Aloimme myös valmistella aloitetta opiskelijavaihdosta ja sen parantamisesta.

Toiset työryhmät olivat Human Rights ja European Policy. Ensimmäisessä käsiteltiin aloitetta ”Freedom of Speech Online”, jossa otettiin kantaa ilmaisunvapauteen internetissä. European Policy –työryhmä käsitteli aloitetta energiamarkkinapolitiikasta. Työryhmän ehdotus valtuustolle hyväksyttiin pienin muutoksin. Teimme myös valtuuston kokouksen yhteisen ulostulon, jossa haluamme Euroopan politiikan kannustavan yrittäjyyteen ja innovatiivisuuteen, joilla on positiivisia vaikutuksia kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.

Lauantaina valtuuston kokous vietiin nopeasti läpi, sillä aloitteet olivat hyvin valmisteltuja ja mitään radikaaleja ongelmia ei ilmennyt. Toivotin kaikki vielä kerran tervetulleiksi Tuhatkunnan organisoimaan Policy Days –tapahtumaan Helsinkiin kesäkuussa. Kerroin myös muut liittomme terveiset ja kuulumiset.

Kokonaisuudessaan vierailu Liettuaan oli todella onnistunut. Järjestelyt sujuivat hienosti ja pääsimme myös tiukasta aikataulusta huolimatta tutustumaan Vilnan kaupunkiin ja sen hienoon vanhaan keskustaan. Meille oli järjestetty myös iltaohjelmaa ja saimme nauttia mukavasta ja rennosta tunnelmasta perinteisissä ravintoloissa ja moderneissa baareissa. Monet osanottajat odottivat jo innolla Helsinkiin tutustumista seuraavaa EDS-tapahtumaa Policy Days:ä!

Veera Ylimaunu
Kirjoittaja on liittohallituksen jäsen

 

Edellinen artikkeli
Tule tekemään Policy Days -tapahtumaa!
Seuraava artikkeli
KANNANOTTO: Poliittiset opiskelijajärjestöt vaativat ministereiltä päätöksiä opiskeluterveydenhuollosta