Kokoomusopiskelijoiden vaihtoehtobudjetti 2025

Syyskuun budjettiriihi lähestyy kovaa vauhtia. Me kokoomusopiskelijat olemme laatineet oman vaihtoehtobudjettimme tarjoamaan työkaluja taloudellisesti kestävämmän yhteiskunnan rakentamiseen. Tavoitteenamme on reilu ja kannustava yhteiskunta, jossa jokainen voi opiskella, tehdä työtä ja yrittää, planeetan kantokyvyn rajoissa. Haluamme kääntää verotuksen painopisteen kohti haittojen verotusta sekä ympäristölle vahingollista toimintaa. Samanaikaisesti uskomme, että verotusta tulee keventää siellä, missä muutos luo kasvua, työtä ja vapautta.

Julkisen talouden tervehdyttäminen on välttämätöntä, jotta voimme varmistaa hyvinvointipalvelut myös tulevaisuudessa. Siksi kohdistamme leikkaukset tehottomiin ja vanhentuneisiin rakenteisiin, kuten ympäristölle haitallisiin sekä osittain myös markkinoita vääristäviin tukiin. Julkisen sektorin tehostamiseksi haluamme purkaa päällekkäisiä toimintoja, johtamisen tasoja sekä tarpeettomia hallintorakenteita. Ajamme valtion ja kirkon selkeämpää erottamista toisistaan, sillä sekulaarin valtion ei ole perusteltua rahoittaa kirkon tai muiden uskonnollisten yhteisöjen toimintaa nykyisessä mittakaavassa.

Taloudella ei kuitenkaan ole merkitystä, jos ympäristöstä ei pidetä huolta. Olemme sitoutuneet tekemään vastuullista talouspolitiikkaa, joka ei syvennä ilmastokriisiä tai luontokatoa. Vaihtoehtobudjettimme keskiössä ovatkin ympäristölle haitallisiin tukiin tehtävät leikkaukset sekä luonnonsuojeluun varatun rahoituksen kaksinkertaistaminen. Lisäksi haluamme lopettaa turkistarhauksen tukemisen julkisin varoin, sillä on kestämätöntä tukea epäeettistä ja kannattamatonta alaa.

Uusia tulonlähteitä haemme nostamalla kaivosmineraaliveroa ja jäteveroa sekä luomalla lentoveron. Tämä on paitsi taloudellisesti järkevää, myös oikeudenmukaista: niiden, jotka aiheuttavat ympäristölle haittaa, on osallistuttava haittojen korjaamisesta aiheutuviin kustannuksiin. Tarvitsemme kannustimia vähäpäästöisiin sekä kiertotalouden ratkaisuihin, joita ei synny, jos ympäristölle haitallisia ratkaisuja tuetaan. Verotuksen suunnitelmallinen kehittäminen on keskeinen askel kohti kestävämpää ja kilpailukykyisempää yhteiskuntaa. Valtion budjetista ei voi löytyä ristiriitaisuuksia Suomen ilmastotavoitteiden kanssa.

Vaikeassakaan taloustilanteessa ei pidä unohtaa tulevaisuuteen katsovaa politiikkaa. Me kokoomusopiskelijat panostaisimme koulutukseen vahvistamalla lukio- ja ammatillisen koulutuksen laatua ja saavutettavuutta sekä lisäämällä korkeakoulujen rahoitusta. Lapsiin, nuoriin ja opiskelijoihin tehtävät panostukset ovat panostuksia Suomen tulevaisuuteen.

Pelkkä koulutuksen kehittäminen ei kuitenkaan riitä, jos opiskelijat eivät jaksa tai kykene hyödyntämään mahdollisuuksiaan. Olemme huolissamme opiskelijoiden jaksamiseen liittyvistä haasteista, joita kasvaneet huolet toimeentulosta ovat syventäneet entisestään. Vaihtoehtobudjetissamme panostammekin nuorisotyöhön, liikunnan edistämiseen sekä opiskelijoille suunnattuun kohtuuhintaiseen asumiseen.

Kasvu ei synny veroja korottamalla ja ihmisten mahdollisuuksia kaventamalla, vaan koulutukseen, työhön, ympäristöön ja yrittäjyyteen panostamalla. Siksi me kokoomusopiskelijat haluamme keventää ansiontuloverotusta sekä perintö- ja lahjaveroa. Korkea perintövero on ongelma sukupolvenvaihdoksissa ja aiheuttaa maksuvaikeuksia perinnönsaajalle, jos perintö on vaikeasti rahaksi muutettavassa muodossa.

Budjetissa päätettävät asiat ovat ennen kaikkea arvovalintoja. Tekemämme valinnat ovat viesti pyrkimyksestämme rakentaa kestävämpää huomista sekä kuroa umpeen sukupolvien välistä epätasa-arvon kuilua.

Toimenpiteet

Menoja vähentävät yhteensä -2 285 milj.:

  • Lopetetaan ympäristölle haitalliset ja markkinoita vääristävät yritystuet -1 188 milj.
  • Tehostetaan virastoja ja hallintoa mm. toimintamenoleikkauksilla lähelle vuoden 2020 tasoa. (pl. poliisi, rajavartiolaitos, maanpuolustus, oikeuslaitos) -593 milj.
  • Puolitetaan Yleisradion rahoitus -305 milj.
  • Valtion ja kirkon eriyttäminen toisistaan -108 milj.
  • Perutaan eläkkeiden indeksikorotukset -84 milj.

 

Menoja lisäävät yhteensä +501 milj.:

  • Kaksinkertaistetaan luonnonsuojelun rahoitus +126 milj
  • Vahvistetaan lukio- ja ammatillisen koulutuksen laatua ja saavutettavuutta +112 milj.
  • Lisätään ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen rahoitusta +110 milj.
  • Lisätään opiskelija-asuntotuotannon rahoitusta +60 milj.
  • Edistetään kestävää metsänhoitoa ja puuntuotantoa +47 milj.
  • Edistetään nuorisotyötä ja liikunnallista elämäntapaa +26 milj.
  • Turkistarhauksesta luopumisen tuki +20 milj.

Tuloja lisäävät yhteensä +1 771 milj.:

  • Kiristetään tupakkaveroa +400 milj.
  • Ympäristölle haitallisten energiaverotukien karsiminen +349 milj.
  • Luodaan uusi terveysperusteinen vero +300 milj.
  • Kiristetään alkoholiveroa +250 milj.
  • Luodaan lentovero +235 milj. 
  • Kaivosmineraaliveron nostaminen +117 milj.
  • Otetaan käyttöön rahapelien lisenssärjestelmä +100 milj. 
  • Jäteveron nostaminen +20 milj.

Tuloja vähentävät yhteensä -1 000 milj.:

  • Ansiotuloveron keventäminen -758 milj.
  • Perintö- ja lahjaveron keventäminen -242 milj.

 

Lisätietoja:

Henriina Rantala, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

044 350 1507

Edellinen artikkeli
Järki käteen, Länsirata mäkeen!
Seuraava artikkeli
Kansalliset Ylioppilaat: Nuorten sijoitusinto kasvussa – hallitus tekee piensijoittajamyönteistä politiikkaa, mutta uudistettavaa riittää