Viime viikolla saimme loistavia uutisia suomalaisen kansankapitalismin tilasta. Danske Bankin julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan lähes puolet 18-24-vuotiaista suomalaisista sijoittaa, tarkalleen ottaen luku on 44 %. Sijoittamisen suosio on kasvanut vauhdilla, sillä neljä vuotta sitten vastaava luku oli vielä alle 30 %. Kyselytutkimuksesta käy ilmi, että nuoret aikuiset sijoittavat koko väestöä aktiivisemmin, mikä viestii nuorten halusta ottaa vastuuta omasta tulevaisuudestaan ja rakentaa taloudellista turvaa.
Sijoitusinnon taustalla on lisääntynyt ymmärrys siitä, ettei sijoittaminen vaadi valtavia alkupääomia. ”Uskon yhä useamman nuoren löytäneen sijoittamisen pariin sen saaman positiivisen media- ja somenäkyvyyden myötä”, Kansallisten Ylioppilaiden puheenjohtaja Carla Vesto arvelee.
Hyvä uutinen on myös se, että nuoret suhtautuvat muita ikäryhmiä optimistisemmin omiin mahdollisuuksiinsa vaurastua. Kyselytutkimuksen mukaan nuoret uskovat voivansa vaurastua etenkin ahkeran opiskelun, työnteon ja yrittäjyyden myötä.
Orpon hallitus on sitoutunut parantamaan suomalaisten vaurastumisen mahdollisuuksia ja luomaan kannustimia pitkäaikaiseen säästämiseen. Hallituksen pyrkimyksenä on vahvistaa taloustaitojen opetusta ja yrittäjyyskasvatusta kaikilla koulutusasteilla sekä toteuttaa talousosaamisen kansallinen hanke, jonka päämääränä on tehdä suomalaisista maailman talousosaavin kansa. ”Kunnianhimon taso on oikea ja hallitus on jo nyt tehnyt tärkeitä uudistuksia sijoittamisen ja säästämisen kannattavuuden lisäämiseksi”, Kansallisten Ylioppilaiden hallituksen jäsen Minni Takala toteaa.
Konkreettisin uudistus on osakesäästötilin talletusrajan nosto 100 000 euroon. Tämä on askel oikeaan suuntaan, mutta pitkällä aikavälillä tavoitteena tulee olla ylärajan poistaminen kokonaan. Vaikka ylärajan nosto hyödyttääkin lähinnä suuria sijoituksia tekeviä, on osakesäästötili tärkeä instrumentti juuri piensijoittajille. “Osakesäästötili soveltuu hyvin nuorille sijoittajille, sillä se antaa mahdollisuuden kasvattaa varallisuutta ilman, että tuottoja verotetaan heti. Tästä on hyötyä etenkin niille, jotka aloittavat sijoittamisen pienillä summilla”, Takala toteaa.
Orpon hallituksen tekemä uudistus osakesäästötiliin viestii, että hallitus on valmis kehittämään osakesäästötiliä vielä paremmin tarkoitustaan palvelevaksi. Seuraava askel tulisi olla tilin laajentaminen myös muihin sijoitusmuotoihin, etenkin suomalaisten suosimiin rahastoihin. “Uudistus olisi tärkeä, sillä juuri rahastot ovat nuorten sijoittajien keskuudessa suosituin sijoituskohde”,Vesto perustelee.
Kiitoksen hallitus ansaitsee myös siitä, ettei sen harjoittama pääomaveropolitiikka ei ole heikentänyt piensijoittamisen edellytyksiä. “Suotuisa veropolitiikka kannustaa säästämiseen ja sijoittamiseen. Yhä useampi rohkenee sijoittamaan, kun pelkona ei ole se, että verotus veisi leijonanosan tuotoista”, Takala toteaa. Hallitusohjelmaan on myös kirjattu selvitys vastasyntyneiden osakesäästötilin perustamisesta. “Kannatamme ajatusta lämpimästi, sillä se tekisi jokaisesta suomalaisesta pitkällä tähtäimellä sijoittajan ja loisi alkukipinän säästämiseen ja sijoittamiseen”, Vesto päättää.
Carla Vesto, Kansallisten Ylioppilaiden puheenjohtaja & Minni Takala, Kansallisten Ylioppilaiden hallituksen jäsen