Muuttuva työelämä vaatii rohkeaa uudistamista korkeakoulutukseen

Korkeakoulutettujen työttömyys nousi Suomen ennätyslukemiin, uutisoi Kauppalehti 31.1. Lisäksi Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen ennustaa, että korkeakoulutettujen työttömyyshuippua ei oltaisi vielä saavutettu, vaan tilanne tulee pahenemaan entisestään kuluvan kevään aikana. Lyhyellä aikavälillä tilannetta tietenkin selittää talouden pitkittynyt matalasuhdanne, mutta pidemmällä aikavälillä etenkin asiantuntija-ammattien työtehtävien automatisointi tulee jatkossakin vaikuttamaan korkeakoulutettujen työllisyyteen. Kaikki merkit osoittavat lyhyellä sekä pitkällä aikavälillä, että koulutamme määrällisesti liikaa ammatteihin, joiden olemassaolo nyt ja tulevaisuudessa on kyseenalainen. Silti meillä ei ole varaa rapauttaa kansainvälistä kilpailukykyämme vähentämällä korkeakoulututkintojen aloitusmääriä. Mikä siis neuvoksi?

Aikaisemmin Akava on julkaissut kannanottonsa koskien opiskelumahdollisuuksien laajentamista ja opiskelua ilman pelkoa työttömyysturvan menetyksestä. Työmarkkinakeskusjärjestön mukaan työttömän mahdollisuus kehittää omaa osaamistaan työttömyysturvalla tulee jatkossa sallia. Kokoomusopiskelijat ovat asiasta samaa mieltä. 

“Pidämme tätä hyvänä keinona vastata korkeakoulutettujen ennennäkemättömään työttömyysaaltoon. On nurinkurista estää työttömiä kehittämästä osaamistaan tilanteessa, jossa tekoäly mullistaa työmarkkinoita. Erityisen huolestuttavaa on pitkäaikaistyöttömien korkeakoulutettujen määrän kasvu, sillä yhteiskunta käyttää resursseja sellaisiin työtehtäviin kouluttamiseen, mitä ei nyt eikä tulevaisuudessa ole. Koulutusten sisältöjä on jatkuvasti arvioitava, jotta ne pystyvät vastaamaan työmarkkinoiden murrokseen”, toteaa liittohallituksen jäsen Niilo Helander. 

Kokoomusopiskelijat on sitoutunut ajamaan tavoitetta korkeakoulutusasteen nostosta, joka on edellytys Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi, mutta ilmaisee huolensa työelämän murroksesta ja korkeakoulutettujen työttömyydestä pitkällä aikavälillä. 

Erityisesti yliopistoissa on nyt ja tulevaisuudessa arvioitava, kuinka koulutusohjelmiin tuodaan sellaisia sisältöjä ja opetetaan taitoja, joille on kova kysyntä työmarkkinoilla. Monella opiskelijalla ei ole hankalasta työllisyystilanteesta johtuen relevanttia työkokemusta ja täten osoitusta tarvittavien taitojen hallinnasta. Opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden työllisyyden tukemiseksi Kokoomusopiskelijat esittää konkreettisten työelämätaitojen opettamista ja sertifiointijärjestelmien tuomista osaksi opetusta, jolloin opiskelijat voivat hankkia työkokemuksen puuttuessa osoituksen hallitsemistaan taidoista.

“Nyt pitää miettiä, miten korkeakoulumme vastaavat työelämän muutokseen: mille aloille on järkevää lisätä aloituspaikkoja, mistä vähentää ja erityisesti millaisia taitoja tulevaisuudessa tarvitaan. Tekoäly korvaa ennennäkemättömän määrän asiantuntijatehtäviä, joiden aikaisemmin uskottiin olevan suojassa automatisoinnilta. Tämän takia on välttämätöntä pohtia, miten korkeakoulutusta uudistetaan vastaamaan muuttuvan työelämän tarpeita”, päättää varapuheenjohtaja Emilia Junnila.

 

Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijoiden kunta- ja aluevaaliohjelma 2025
Seuraava artikkeli
Ei suomettumiselle! Putin ja Trump eivät voi päättää Ukrainan tulevaisuudesta