Hallitus esittää opiskelijoiden siirtymistä yleisestä asumistuesta opintotuen asumislisään. Lisäksi on käynnistetty opintotuen kokonaisuudistus. Kokoomusopiskelijat pitävät hallituksen esitystä opintotuen asumislisään siirtymisestä lähtökohtaisesti myönteisenä, mutta korostamme, että uudistus on vietävä loppuun opiskelijoiden riittävä toimeentulo huomioiden. Esimerkiksi opintotuen kokonaisuudistusta on odotettu jo pitkään sen sirpaleisen kehittämisen sijaan. Opiskelijoiden toimeentulo asumislisineen ja opintotukineen onkin uudistettava järkeväksi kokonaisuudeksi, johon myös opiskelijat osallistetaan mukaan.
Asumislisän uudistuksessa oleellista on se, että siinä opiskelijat huomioidaan omana ryhmänä, jolloin heidän erityistarpeensa voidaan ottaa huomioon paremmin. Uudistus siirtäisi yhteiskunnan rahamuotoisen tuen painopistettä asumisen tukemisesta opintojen tukemiseen. Jatkossa esimerkiksi opintotuen asumislisän tulorajat olisivat korkeammat kuin yleisen asumistuen tulorajat ovat, eivätkä saman asunnon muiden asukkaiden tulot vaikuttaisi asumislisän määrään.
Opintotukijärjestelmän asumislisän saamisen edellytys on tuen tarpeen lisäksi päätoiminen opiskelu ja opintojen edistyminen, kun taas yleistä asumistukea on maksettu ilman opiskeluvelvoitetta. Siten järjestelmän kannustavuus opiskeluun paranee. Asumislisän myötä myös opiskelijoiden tulojen suunnittelu vuoden aikana selkeytyy, kun opiskelijoiden tarvitsee huomioida vain yksi tuloraja. Tämä helpottaa myös työnteon ja opintojen yhdistämistä.
”On mielestäni erittäin järkevää, että uudistuksessa pelkästään opiskelijan omat tulot vaikuttavat asumislisän määrään, eivätkä esimerkiksi saman asunnon muiden asukkaiden tulot. Esimerkiksi nykyjärjestelmässä työssäkäyvän puolison tulot ovat voineet pienentää opiskelevalle puolisolle maksettavaa asumistukea, kun heitä on kohdeltu ruokakuntakohtaisesti. Jatkossa asumislisä on kuitenkin yksilöllistä, mikä on merkittävä parannus nykymalliin,” kommentoi Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Henriina Rantala.
Opiskelijoiden etuuksissa on tapahtunut jatkuvasti muutoksia, onhan esimerkiksi opintotukea kehitetty pirstaleisesti koko 2000-luvun. Siksi on tärkeää, että asumistukea ja opintotukea kehitetään kokonaisuutena järkevämmäksi. Hallitus onkin käynnistänyt myös opintotuen kokonaisuudistuksen, jossa käydään läpi opintorahan taso, opintolainan suuruus ja opintolainahyvityksen määrä, vapaiden tulojen rajat, sekä perheellisten opiskelijoiden asema.
Olemme kuitenkin huolissamme siitä, että uudistuksen rahoitus ei riitä täysin kattamaan opiskelijoiden todellisia elinkustannuksia. Erityisesti suurten kaupunkien korkeiden vuokrien ja elinkustannusten huomioiminen on välttämätöntä, sillä nykyisellä tasolla asumislisä ei kata riittävästi näitä kuluja. On myös tärkeää, että uudistuksen jatkokehittämisessä otetaan opiskelijoiden ääni aidosti huomioon, jotta uudistuksesta saadaan heidän tarpeisiinsa vastaava ja oikeudenmukainen. Kokoomusopiskelijat korostavat, että opintotuen ja asumislisän tulee olla riittävän korkealla tasolla suhteessa opintolainaan, jotta päätoiminen opiskelu on mahdollista ilman merkittävää taloudellista huolta.
”Kokonaisuudistuksen on tarkoitus tukea opiskelijoiden arkea ja opintojen etenemistä, mutta meidän on pidettävä huolta siitä, että tukien tasot vastaavat elinkustannusten nousua ja paikallisia eroja. Päätoiminen opiskelu ei saa olla kiinni siitä, missä kaupungissa asuu tai paljonko vuokra maksa. Kesäajan asumiskustannukset ovat monelle opiskelijalle merkittävä haaste, sillä kaikilla ei ole mahdollisuutta löytää työtä kesäksi. Siksi asumislisän tulisi kattaa myös kesäkuukaudet, jotta opiskelijoiden ei tarvitse kantaa kohtuutonta taloudellista huolta,” päättää Rantala.
Lopulta asumislisän ja opintotuen kokonaisuudistuksen tulee olla osa laajempaa visiota siitä, miten Suomessa tuetaan opiskelijoita heidän siirtyessään kohti työelämää. Kokoomusopiskelijat näkevät, että opiskelijoille on tarjottava tukia, jotka mahdollistavat keskittymisen opintoihin ja samalla rohkaisevat oma-aloitteisuuteen ja itsenäisyyteen.
Lisätietoja:
Henriina Rantala, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
[email protected]
044 350 1507