Enemmän vapautta, vähemmän holhousta – Alkoholipolitiikka tulee uudistaa!

Alkoholilainsäädäntöä on uudistettu viimeksi Sipilän hallituksen kaudella, kun kaupassa myytyjen alkoholijuomien enimmäisprosenttirajaa nostettiin. Kokoomusopiskelijat vaativat työn määrätietoista jatkamista ja alkoholilainsäädännön uudistamista tulevalla hallituskaudella.

”Alkoholilainsäädännön uudistamista on jatkettava tulevalla hallituskaudella. Kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisprosenttirajan nostaminen viinien myynnin mahdollistamiseksi on luonnollinen seuraava askel. Yli puolet suomalaisista haluaa nähdä viinit ruokakauppojen hyllyillä,” aloittaa kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen.

Marinin hallituksen kaudella alkoholilainsäädäntöön ei olla uskallettu kajota. Edes korona-aikana ravintoloiden kärsiessä voimakkaiden rajoitustoimenpiteiden vuoksi, lievennyksiä ei kyetty tekemään ravintoloiden ulosmyyntioikeuksiin. Kokoomuksen tehdessä lakialoitteen muiden kuin väkevien alkoholituotteiden etä- ja ulosmyynnistä, äänestivät hallituspuolueet aloitetta vastaan.

“Kohtuuton alkoholisääntely kurittaa nykyisellään suomalaisia yrityksiä ja ravintoloita. Sääntelyn myötä suomalaiset toimijat eivät pärjää ulkomaisille verrokeille. Tällä hetkellä kuluttajat voivat tilata litrakaupalla alkoholijuomia kotiovelle Saksasta, mutta ei oman kaupungin pienpanimon tuotteita. Nykyinen malli syrjii kotimaisia yrityksiä. Etä- ja ulosmyynnin mahdollistamista Suomessa on selvittävä tulevan hallituksen toimesta,” liittohallituksen jäsen Oskari Heinonen jatkaa.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa on arvioitu, että viinien vapauttaminen ruokakauppoihin kerryttäisi 200 miljoonan verotulot valtion kassaan.  Arvonlisäveron muutoksilla pystyttäisiin myös ohjaamaan suomalaisia kohti terveempää, länsimaista juomakulttuuria.

“Vapauttamalla markkinoita myös alkoholipolitiikan osalta, voimme tarjota kuluttajille laajemmin vaihtoehtoja ja aidosti edistää siirtymää kohti länsimaista alkoholikulttuuria. Kokoomusopiskelijat uskovat yksilön vapauteen ja vastuuseen myös alkoholipolitiikassa. Normienpurkutalkoita tarvitaan tulevalla hallituskaudella monellakin sektorilla ja alkoholipolitiikan tulee olla reformissa vahvasti mukana. Enemmän vapautta, vähemmän holhousta!” Nättinen päättää.

 

Lisätietoa:

Nea Nättinen, kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

puh. 0409688001

Edellinen artikkeli
Leikkauslistat pöytään, pääministeri Marin!
Seuraava artikkeli
Tampereen Kokoomusopiskelijat: Yliopistomme suunta on väärä – Mari Wallsin tulee ymmärtää jättää tehtävänsä!