Kokoomusopiskelijat: Ammattikorkeakoulu-uudistuksen aika on nyt!

Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta
KANNANOTTO 02.12.2010
Ammattikorkeakoulu-uudistuksen aika on nyt!
Kokoomusopiskelijat kiittävät Hannele Salmista ja Pekka Ylä-Anttilaa erinomaisesta työstä selvityksessään ammattikorkeakoulujen taloudellisen ja hallinnollisen aseman uudistamista. Raportti luovutettiin opetusministeri Henna Virkkuselle Tampereella 1.12.2010.
Raportissa nostetaan rohkeasti esille ammattikorkeakoulujen ”kaksoishallinnon” aiheuttamat ongelmat. – Monet ammattikorkeakoulut toimivat kestämättömässä tilanteessa, kun autonomiaa ei käytännössä ole ylläpitäjärakenteen vuoksi. Kunnalliset ylläpitäjät pitävät viimeiseen asti kiinni pienistä etäyksiköistä, vaikka ammattikorkeakoulut itse olisivatkin valmiita tehostamaan toimintaansa, kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jenny Nyman toteaa.
Kokoomusopiskelijat ovat aiemminkin vaatineet ammattikorkeakoulujen rahoitusjärjestelmän uudistamista yliopistoista tutun tulosrahoituksen mallin mukaiseksi. Nykyinen kustannusperusteinen rahoitusjärjestelmä ei kannusta ammattikorkeakouluja leikkaamaan koulutuspaikkoja vetovoimattomilta aloilta, kun rahoituksesta suurin osa kuitenkin tulee aloituspaikkojen perusteella.
Yksi keskeisimmästä selittäjistä ammattikorkeakoulujen heikoille läpäisyluvuille on pakkohaku. Ammattikorkeakoulujen kannalta on ehdottoman tärkeää, että pakkohausta luovutaan rahoitusmallin uudistamisen yhteydessä. Muutoin vailla motivaatiota ja haluamaansa jatko-opiskelupaikkaa olevat vievät jatkossakin opiskelupaikkoja ja kasvattavat keskeyttämislukuja.
Kokoomusopiskelijat suhtautuvat kriittisesti raportin esitykseen poissaolo-oikeuden rajoittamisesta siten, ettei opiskelija voisi ilmoittautua poissaolevaksi aloittaessaan opintoja. – Ymmärrän kyllä huolen nykyisestä tilanteesta, jossa monet ilmoittautuvat poissaoleviksi ja jäävät odottamaan mieluisampaa opiskelupaikkaa. Kuitenkin esimerkiksi asevelvollisuuttaan suorittaville tieto palveluksen jälkeen odottavasti opiskelupaikasta luo merkittävää turvaa tulevaisuudelle, puheenjohtaja Nyman toteaa.
Kokoomusopiskelijat toivovat, että puolueissa perehdytään Salmisen ja Ylä-Anttilan raporttiin huolellisesti. Ensi vuoden eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusohjelmaneuvotteluissa on todellinen tuhannen taalan paikka aloittaa ammattikorkeakoulujen rohkea nykyaikaistaminen yliopistouudistuksen mallin mukaisesti!
Lisätietoja:
Puheenjohtaja
Jenny Nyman
040 538 4652
[email protected]
Varapuheenjohtaja
Mikko Vieltojärvi
044 534 5294
[email protected]

Edellinen artikkeli
Puheenjohtaja Jenny Nymanin linjapuhe Kokoomusopiskelijoiden liittokokouksessa 2010
Seuraava artikkeli
Gustav Dymovin alustus Kokoomusopiskelijoiden syyskorkeakoulussa 2010