”Minä en mistään leikkaa, pidän mallimaana Kreikkaa”

”Minä en mistään leikkaa, pidän mallimaana Kreikkaa”

Marinin hallitus on jälleen tullut ulos budjettiriihestä rintaansa röyhistellen. Kansalaisille tai edes hallituspuolueiden edustajille itselleen ei tule yllätyksenä, ettei tällä keisarilla ole edelleenkään vaatteita. Velaksi eletään häpeilemättä, ainoastaan neljän vuoden vaalisykli mielessä, tulevaisuudesta viis veisaten. 

”Minä en mistään leikkaa, pidän mallimaana Kreikkaa. Miljardeja riittää, ja jos ei, lisää lainataan”, lauletaan Hovimuusikko Ilkan kappeleessa ”Antti Rinne”. Hallitus päätti syksyn budjettiriihessä ottaa 7 miljardia lisävelkaa samalla lykäten kosmeettisia, 110 miljoonan, työllisyystoimiaan hamaan tulevaisuuteen. Antti Rinteen muodostama hallituskoalitio on jo lykännyt ”tarpeellisia ja kiireisiä” työllisyystoimia puolivuosittain jo viisi kertaa, syksystä 2019 lähtien. Tällä hetkellä kaikki osoittaa siihen, että ”kipeitä päätöksiä” lykätään aina syksyyn 2023 asti, jolloin uusi hallitus saa aloittaa istuvan ”hälläväliä-hallituksen” jälkien korjaamisen. 

Hallituksen toiminta osoittaa, etteivät he ole edes omasta mielestään rakentamassa Suomelle tulevaisuutta. Marinin hallitus on ainoastaan ryöstöretkellä vallan kahvassa, imemässä elinvoimaa ja kasvun mahdollisuuksia kansakuntamme valtimosta, kun se vielä on mahdollista. Vanhan suomalaisen vitsin mukaan Ruotsin puolustuspoliittinen raportti idästä tulevaa uhkaa vastaan koostuu yhdestä sanasta: ”Finland”. Myös hallitus on kuitannut kaiken taloudellisen vastuunkannon kahdella sanalla: ”joku muu”. Omien puheidensa mukaan asiantuntijatietoon ja tieteeseen uskova hallitus ummistaa rallatellen korvansa huolilta valtakunnan taloudesta ja siltä, että valitsemansa suunta, holtiton velkaantuminen, on kasvukaudella väärä. 

Samasta aiheesta, hallituksen täydellisestä taloudellisten realiteettien kieltämisestä, kirjoittaminen alkaa jo kyllästyttää. Toisaalta sama ongelma pysyy ja tilanne ei muutu: tällä hallituskoalitiolla Suomea ei saada laulettua mihinkään muualle kuin suohon Joukahaisen seuraksi. Kaikki kannustimet työn tekemiseen ja yrittämiseen viedään ja kirsikaksi kakun päälle väläytellään maastapoistumisveroa Itäblokin tyyliin. Marinin läksiäissanat pääministerinä ovat ainakin selvät: ”viimeinen sammuttaa valot”.

Eero Heikkilä, varapuheenjohtaja

Edellinen artikkeli
Budjettiriihi ei anna syytä juhlia – opiskelija kelpaa hallitukselle vain sotkujensa korjaajaksi
Seuraava artikkeli
LV. Liittokokous 6.-7.11.2021