Nyt riittää – Opintotuen tulorajat pysyvästi ylös!

Taas kerran koitti se pysäyttävä päivä, kun Kela aloitti opintotuen takaisinperinnän tulorajojen ylittymisen vuoksi. Tänä vuonna opintotukea peritään takaisin yhteensä lähes 41 000 opiskelijalta. Keskimäärin töihin erehtynyt haalarikansalainen joutuu pulittamaan takaisin 933 euroa, joka on jo valmiiksi pienituloisessa kotitaloudessa suuri summa. Kokoomusopiskelijoilta ei heru ymmärrystä opiskelijoiden kyykytykselle. Vaadimmekin tulorajojen pysyvää nostamista 50 prosentilla.

“Tämä tilanne on täysin käsittämätön. Viesti, jonka yhteiskunta tällä hetkellä lähettää on täysin päinvastainen kun sen pitäisi olla. Työntekoa ei nähdä kannattavana, vaikka sillä olisi positiiviset vaikutukset niin yksilön itsensä kuin julkisen taloudenkin näkökulmasta. Ihmisellä on oltava mahdollisuus parantaa taloudellista asemaansa työnteolla, se ei ole keneltäkään pois. Myös valtio hyötyy verotulojen muodossa, kun palkasta maksetaan veroja ja kulutetaan enemmän palveluita. Tämä olisi win-win -tilanne kaikille”, toteaa Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Santeri Kirkkala.

“Yhteiskunnan pitäisi mahdollistaa opiskelijoiden työnteko opintojen ohella yksilön niin halutessaan. Toisen ahkeruus ei ole muilta pois, etenkin jos opinnot sujuvat työnteosta huolimatta. Opintotukien menettäminen liitettynä korkeaan verotukseen saa toden teolla punnitsemaan, kannattaako työtä tehdä ollenkaan opintojen rinnalla. Tämä on huolestuttavaa etenkin tilanteessa, jossa työt etsivät tekijöitään. Unohtamatta sitä, miten opiskelujen aikainen työnteko antaa hyvät eväät jo valmiiksi sirpaleiselle ja verkostomaiselle tulevaisuuden työpolulle. Opiskelijoiden kannustinloukkujen purkamisen pitäisikin olla itsestäänselvyys”, jyrähtää liittohallituksen jäsen Henriina Rantala

Opintotuen tulorajojen nosto vuodeksi 2022 oli ehdottomasti muutos oikeaan suuntaan. Tämä ei kuitenkaan vielä lämmitä opiskelijoiden sydämiä pitkällä aikavälillä. Kokoomusopiskelijat ovat kyllästyneitä soutamiseen ja huopaamiseen, mitä keskustelun ympärillä käydään. Asiaan tulee saada muutos.

Nyt riittää – opintotuen tulorajat pysyvästi ylös!

Lisätiedot:

Nea Nättinen, puheenjohtaja
[email protected]
040 968 8001

Santeri Kirkkala, varapuheenjohtaja
[email protected]

Henriina Rantala, liittohallituksen jäsen
[email protected]

 

Edellinen artikkeli
Kokoomus, luottakaa tieteeseen myös huumepolitiikassa!
Seuraava artikkeli
Talvikorkeakoulu 2022