Voitettiinko vaalit koulutuspopulismilla?

Huomenna alkaa hallituksen viimeinen näytönpaikka, kun valtioneuvosto kokoontuu budjettiriiheen päättämään tulevan vuoden rahan jaosta. Valtiomme velkaantuu uskomattoman kiihtyvää tahtia ja hinnat jatkavat kasvuaan. Nuorten tulevaisuuden usko on koetuksella jo valmiiksi. Kokoomusopiskelijat peräänkuuluttavat edelleen luvatun koulutuksen kunnianpalautuksen perään.

“Kunnianpalautuksen sijaan koulutuspolitiikasta on tullut Keskustan aluepoliittinen leikkikenttä, jolla murennetaan uskoa koko järjestelmään. Muut hallituspuolueet levittelevät käsiään ja hiljenevät päätösten taakse. Herää kysymys, miksi koulutuksen puolestapuhujiksi itseään nimittävät Vihreät ja SDP antavat päätösten mennä sormien läpi. Katteettomien lupausten määrä on suuri”, jyrähtää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen.

Myös opintorahaan luvattiin hävyttömän suuria korotuksia vaalien alla. Kokoomusopiskelijat haluavat muistuttaa, että nykyiset hallituspuolueet lupasivat opintorahan korotuksia seuraavasti: Vasemmistoliitto lupasi 100 euron korotuksen, Vihreät kolmanneksen opintorahan silloisesta tasosta ja SDP oli valmis palauttamaan vuoden 2017 tasolle. Loppujen lopuksi käteen jäi ylimääräinen indeksikorotus, joka vastaa ainoastaan nouseviin arjen kustannuksiin, eikä nosta opiskelijan elintasoa.

Vaalien alla Kokoomus ei lähtenyt lupausten tielle, emmekä tee sitä nytkään. Aina kun teemme koulutuspoliittisia avauksia, nostetaan pöydälle vuoden 2017 koulutusleikkaukset. Haluamme muistuttaa, että nykyinen hallitus ei ole tehnyt yhtään sen paremmin asioita. Ylitseampuvat lupaukset vievät maton opiskelijoiden jalkojen alta. Katteettomien lupausten jakelu ja opiskelijoiden harhaanjohtaminen tulee loppua. Kokoomusopiskelijat toivovat äänestäjien huomaavan vaalilupausten jääneen vain juhlapuheisiin.

“On suorastaan ironista, kuinka viime eduskuntavaalien alla silloiset oppositiopuolueet huusivat korkeakoulujen kunnianpalautusten puolesta määrätietoisten sloganeiden voimalla. Korkeakoulujen todellisuus on kuitenkin aivan muuta; nyt joudutaan leikkaamaan opetustarjonnasta ja pelätään tutkimuksen tason laskua. Ristiriitaista tästä tekee se, että rahoitusta tuntuu riittävän kyllä muualle. Elämme jo valmiiksi ajassa, jossa piirrellään kuvia heikosta talouskasvusta. Eikö juuri opiskelijoihin panostaminen tukisi tulevaisuuden talouskasvua? Velkarahaa jaellaan ympäriinsä holtittomasti opiskelijoiden joutuessa toistuvasti pettymään. Haluamme kipeästi uskoa, että tähän on mahdollista saada muutos vielä tällä hallituskaudella”, päättää liittohallituksen jäsen Henriina Rantala.

Lisätietoa:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
0409688001
[email protected]

Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijat ja Demariopiskelijat: Keskustan koulutuspolitiikka on silkkaa utopiaa
Seuraava artikkeli
Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen ehdolle eduskuntavaaleihin