Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtajan Daniel Lahden tervehdys Kokoomuksen puoluekokoukselle

Arvon puolueen puheenjohtaja, hyvä puoluekokousväki,

Olen liittynyt Kokoomukseen, jossa vaalipäivinä on ollut helppo hymyillä. Eikä pelkästään siksi, että meillä on historiallinen putki vaalivoittoja vaan myös, koska Kokoomuksen kannatusta saanut visio tulevaisuudesta on ollut sellainen, joka omalla vilpittömyydellään luo uskoa ja luottamusta Suomen kansaan. Nyt päättyvä vuosikymmen Jyrkin johdossa on kohdellut Kokoomusta hyvin. On kuitenkin muistettava, että uudet muutokset, haasteet ja odotukset ovat edessämme ja niihin Kokoomuksen on pystyttävä vastaamaan.

Elämme ajassa, jossa teknologiset vallankumoukset ovat toistuvia. Yhteiskunta on paljon nopeatempoisempi kuin varmasti kukaan meistä olisi osannut odottaa. Se tarkoittaa sitä, että elämme nyt maailmassa, jossa näkymä pitkälle eteenpäin on sumea ja tulevaisuuden ennustaminen on entistä vaikeampaa. Kukapa meistä olisi osannut kuvitellakaan pari vuosikymmentä, tai edes pari vuotta sitten, mitä kaikkea voimme tänä päivänä tehdä puhelimilla, jotka nykyisin kulkevat taskuissamme kaikkialle.

On totta, että uudet innovaatiot luovat moninkertaisesti hyvinvointia. Joku saattaisikin ajatella, että minun edustamalleni sukupolvelle asiat olisivat valmiiksi pedattuja. Me emme kuitenkaan enää kamppaile samojen ongelmien kanssa kuin aiemmin. Kun joskus pääsy kauppakorkeakouluun takasi leveän leivän ja varman tulevaisuuden, on tänä päivänä ystävilläni aito pelko siitä, että samalla koulutuksella he valmistuvat työttömiksi. 2010 -luvulla pelkkä ahkeruus ja tutkinto povitaskussa eivät välttämättä riitä. Nykyään eivät sanonnan vastaisesti pärjää aina edes fiksutkaan.

Vihreys, ympäristöystävällisyys, energiatehokkuus ja ilmastopolitiikka ylipäätään eivät ole mitään muoti-ilmiöitä tai markkinointikikkoja, joilla houkuttelemme liikkuvia äänestäjiä luoksemme. Kokoomuksen on pysyttävä ajan hermolla, tuijotettava tulevaisuuteen ja aistittava tulevia trendejä peilaten niitä samalla nykypäivään. On jatkuvasti etsittävä ratkaisuja meitä kohtaaviin uhkiin ja haasteisiin. Tällä hetkellä me ihmiset käytämme planeettamme luonnonvaroja puolitoistakertaisesti suhteessa siihen, mihin meillä oikeasti olisi varaa. Kun itse olen viisikymppinen, kehityksen jatkuessa samanlaisena, tulemme käyttämään luonnonvaroja neljä kertaa enemmän kuin on kestävää. Ympäristö ja kestävä kehitys ovatkin aivan yhtä tärkeitä ja vakavasti otettavia politiikan substanssikysymyksiä kuin NATO-jäsenyys, johon Suomenkin tulisi pyrkiä.

Suomen, ja erityisesti Kokoomuksen, on syytä terästäytyä ilmastokysymyksissä. Puhun nyt suuresta sini-vihreästä aallosta, jossa rikki-direktiivin parjaamisen ja ydinvoiman puolesta paasaamisen sijaan tämä tuhlaajasukupolvi laajentaa perspektiiviä. Miettikäämme, miten voimme päätöksillämme tukea luonnonvarojemme tehokasta hyväksikäyttöä tavalla, jolla jälkeemme jää myös tuleville sukupolville elinkelpoinen ympäristö. Esimerkiksi Kiina kärsii jo omista ratkaisuistaan. Neljännes maan hedelmällisestä maaperästä on saastunut käyttökelvottomaksi

Meillä on kaikki mahdollisuudet perspektiivin laajentamiseen. Valjastamalla markkinat aidosti palvelemaan ihmisiä ilmastokysymyksissä kannustamisen ja palkitsemisen keinoin, rajoittavan sääntelyn sijaan, on Suomella kaikki edellytykset kasvattaa yksityisen tuotannon osuutta, luoda aitoa kasvua ja työpaikkoja, sekä tehdä maailmasta piirun verran parempi paikka olla, elää ja yrittää. Tove Janssonin tämänpäiväistä satavuotis-syntymäpäivää kunnioittaakseni lainaankin oman lapsuuden sankarini Nuuskamuikkusen sanoja: olisi kauheata jos maapallo särkyisi, se on niin kaunis.

Viime kädessä kyse on politiikan tasolla tahdosta ja aidosta halusta, ei eurojen pyörittelystä ja tukien maksamisesta. On kysyttävä, haluammeko hyötyä puhtaasta ympäristöstä ja haluammeko todella tehdä töitä sen eteen. Haluaako Kokoomus omalla esimerkillään viedä eteenpäin paikallaan vellovaa keskustelua ilmaston lämpenemisen hidastamisesta puhtaan ja vakaan ilmaston edistämiseen?

Me kokoomusopiskelijat pidämme koulutusta korkeassa arvossa. Uskomme, että koulutus on sukupolvemme uusista haasteista huolimatta investointi, joka toimii lupauksena paremmasta huomisesta. Ympäristöystävällistä, parempaa huomista ei kuitenkaan rakenneta työttömyyskortistosta käsin. Tästä syystä Kokoomuksen sivistyspuolueena on palattava takaisin sivistyksen pariin ja tehtävä järkevää koulutuspolitiikkaa. Kokoomuksen onkin laitettava stoppi kestämättömälle koulutuspolitiikalle, jossa hintalappua tuijottaen koulutamme akateemikkoja työttömiksi. Toivon sydämeni pohjasta, että seuraavalla hallituskaudella Kokoomuksella on opetusministerin salkku.

Lopuksi haluan vielä kiittää puolueemme puheenjohtaja Jyrki Kataista. Olette esimerkillänne johtaneet meitä voitosta toiseen läpi ympärillämme vellovien vaikeiden aikojen, sillä seurauksella, että täällä Lahdessa, puoluekokousta on teidän toimintanne inspiroimana seuraamassa lähes kaksi tuhatta ihmistä,jotka eivät häpeä olla innostuneita.

Näillä sanoin haluan toivottaa Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunnan puolesta antoisaa ja arvokkaan ryhdikästä sekä tulevaisuuden haasteet ja yksilön tarpeet huomioonottavaa kokousta.

Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijat: Laittomien lakkojen vahingonkorvausvelvollisuus vastaamaan todellisia kansantaloudellisia menetyksiä
Seuraava artikkeli
Kokoomusopiskelijat: Rinne hakee budjettiesityksessään pikavoittoja tulevien sukupolvien kustannuksella