Kokoomusopiskelijoilta jyrkkä tyrmäys alueelliselle opintolainahyvitykselle

Valtiovarainministeri Saarikko kävi eilen läpi ministeriönsä esitystä ensi vuoden budjetiksi. Jo viime vuonna kohauttanut alueellinen opintolainahyvitys oli nostettu esitykseen mukaan. Alueellisen opintolainahyvityksen ideana on hyvittää osittain tai kokonaan opintolaina valmistuneelle opiskelijalle, mikäli hän jää tai siirtyy työskentelemään muuttotappioalueelle. Tämä on nähty välineenä alueellisen työvoiman saatavuuden parantamiseksi. Kokoomusopiskelijat tyrmäävät ehdotuksen alueellisen opintolainahyvityksen kokeilusta. 

“Kokeilun nostaminen jälleen keskusteluun on härskiä siltarumpupolitiikkaa. Työvoiman saatavuus ei koske ainoastaan syrjäseutuja, vaan myös suuria kaupunkeja. Keinot tulee löytää ilman, että opiskelijoita asetetaan epätasa-arvoiseen asemaan”, selventää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen.

Kokoomusopiskelijoiden mukaan alueellinen opintolainahyvitys ei korjaa työvoiman saatavuuden ongelmaa. Oikeasti toimivia keinoja kyllä olisi. Päättäjiltä tarvitaan nyt vain tahtotilaa tehdä kunnianhimoisia tekoja haasteiden korjaamiseksi. Suomeen tarvitaan pikimmiten laaja työmarkkinauudistus, joka pitää sisällään yleissitovuuden purkamisen, sekä paikallisen sopimisen. Yritysten toimintaedellytyksiä tulee helpottaa ja tehdä Suomesta maa, johon halutaan investoida. Lisäksi työperäistä maahanmuuttoa lisätä, sekä nopeuttaa työlupien käsittelyä. Myös ansiotuloverotusta tulee madaltaa, jotta ihmisille jää palkastaan entistä enemmän käteen.

”Hallituksessa istuu monia puolueita, jotka ovat identifioineet itseään vahvasti opiskelijoiden puolustajana. Vihreät ja SDP, pitäkää tästä kiinni ja estäkää kokeilun pilotointi”, päättää Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Santeri Kirkkala.

 

Lisätietoja:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

puh. 0409688001

[email protected]

Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijat: Me vaadimme translain uudistamista!
Seuraava artikkeli
Kesäseminaari 2022