Lisää työpaikkoja opiskelijoille

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ehdotti SuomiAreenassa julkaistussa työ- ja yrittäjyyspaketissaan sunnuntailisistä päättämisen siirtämistä laista työehtosopimuksiin tai työpaikoille. Suomen opiskelijakuntien liiton hallituksen jäsen Jaakko Lehtonen osallistui keskusteluun kirjoittamalla Aamulehden Mielipide-palstalla (AL 27.7.) sunnuntalilisien poiston ajavan opiskelijat ahdinkoon, sillä sunnuntailisät koskevat erityisesti osa-aikatyötä tekeviä opiskelijoita.

Marianna Kupias
Marianna Kupias

Kokoomuksen eduskuntaryhmä ei ehdottanut sunnuntailisien poistoa, vaan ainoastaan niitä koskevan sopimusvapauden lisäämistä. Sopimusvapauden lisäämisestä olisi hyötyä esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla, joilla pakolliset sunnuntailisät voivat johtaa siihen, että ravintolaa tai liikettä ei ole kannattavaa pitää auki sunnuntaina edes kuumimpaan sesonkiaikaan. Ei ole sen enempää kuluttajan, työntekijän kuin yrittäjänkään etu, että kauppojen vapautuneiden aukiolojen jälkeenkin moni putiikki joutuu pitämään ovensa suljettuina silloinkin, kun ihmisillä olisi kaikkein eniten aikaa kuluttaa ja käyttää palveluita. Joillakin aloilla, kuten päivystysvelvoitetta sisältävillä hoito- ja pelastusalalla, olisi sunnuntailisien säilyttäminen varmasti jatkossakin perusteltua.

Vapaampi sunnuntaityökorvauksesta päättäminen mahdollistaisi monella alalla lisätyöpaikkojen luomisen. On opiskelijankin etu, että työpaikkoja on tarjolla mahdollisimman paljon: monelle opiskelijalle työnteko opiskelun ohella ei ole Lehtosen kuvailema “arvovalinta”, vaan keino hankkia työkokemusta sekä lisätuloja, vaikka opintotuen tulorajat välillä ylittyisivätkin. Merkittävä osa opiskelijoista on ainakin osa-aikaisesti töissä lukuvuoden aikana, ja töistä saatavat palkkatulot ovat tärkeä osa monen opiskelijan toimeentuloa. Osana opintotukiuudistusta tulorajat onkin päätetty sitoa ansiotasoindeksiin niin, että tulorajat seuraavat palkkakehitystä ainoastaan nousevasti.

Opiskelijoiden kannalta sunnuntailisien lakisääteisyyttä tärkeämpää ovat lisääntyvät työpaikat, jotta yhä useammalla opiskelijalla olisi mahdollisuus osa-aikatyöhön opintojensa ohella. Sunnuntailisistä sopiminen alakohtaisesti tai paikallisesti sopivaksi katsotulla tavalla toisi yrityksille mahdollisuuksia työllistää ja luoda uusia työpaikkoja, myös opiskelijoille. Siksi kaikki keinot, jotka mahdollistavat lisätyöpaikkojen luomisen, ovat myös opiskelijalle eduksi.

Marianna Kupias

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

 

Edellinen artikkeli
Kun toivotalkoista tuli pelkkää mukana olemista
Seuraava artikkeli
Huominen ilman pelkoa -kampanjan tukijat: Nykylaki riittämätön, koska järjestäytyneeseen rasismiin ei voida puuttua