Rajalain voimassaoloa on jatkettava

Eduskunnan on määrä päättää pian rajalain jatkosta. Hallitus on toiminut asiassa johdonmukaisesti, mutta nyt on opposition aika näyttää, missä kulkee heidän rajansa. Kokoomusopiskelijat peräänkuuluttaa eduskunnalta vastuullisia ratkaisuja.

Hallitus on esittänyt eduskunnalle, että viime kesänä säädettyä poikkeuslakia jatketaan vuodella. Tämä on perusteltua, sillä turvallisuustilanne itärajalla ei ole vuodessa muuttunut. Rajalain tavoitteena on estää tilanne, jossa Venäjä käyttäisi välineellistettyä maahantuloa painostuskeinona Suomea vastaan. Tässä laki on toistaiseksi onnistunut.

“On valitettavaa, että olemme ajautuneet tilanteeseen, jossa Suomen itärajaa on pidettävä suljettuna. Syypää tilanteeseen on yksin Venäjä, jonka toiminta on paitsi äärimmäisen epäinhimillistä, myös kansainvälisten sopimusten vastaista. Meidän ei Suomessa sovi unohtaa, miten Venäjä kohtelee rajanaapureitaan – eikä sitä, että se on käynyt julmaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa jo yli kolmen vuoden ajan”, liittohallituksen jäsen Carla Vesto toteaa.

“Välineellistetyssä maahantulossa ei ole kyse normaalista pakolaisuudesta, vaan viattomien ihmisten hyväksikäytöstä autoritaarisen valtion poliittisten päämäärien edistämiseksi. Toiminta on epäinhimillistä ja tuomittavaa. Pian vuoden voimassa ollut rajalaki on onnistunut ehkäisemään uudet operaatiot itärajalla. Samalla se on suojannut viattomia ihmisiä tulemasta vedetyiksi väkisin osaksi Venäjän häikäilemätöntä toimintaa”, Liittohallituksen jäsen Nuutti Metsämäki muistuttaa.

Asiantuntijat ovat julkisuudessa vastustaneet poikkeuslakia oikeudellisin perustein. Huomiot ovat arvokkaita, mutta ne tarkastelevat tilannetta vain yhdestä näkökulmasta, unohtaen, että päättäjien ensisijaisena tehtävänä on taata Suomen suvereniteetti ja kansalaisten turvallisuus. Toisin kuin päättäjät, asiantuntijat eivät viime kädessä kanna vastuuta tehdyistä päätöksistä.

Kriittisissä puheenvuoroissa vedotaan usein kansainvälisiin sopimuksiin. On syytä muistaa, että nämä sopimukset on laadittu toisenlaisessa maailmassa – aikana, jolloin välineellistetty maahantulo oli vielä tuntematon ilmiö. Sääntöpohjaisen järjestelmän kunnioittaminen ei tarkoita, että Suomen tulisi naiivisti ummistaa silmänsä uhilta tai pysyä passiivisena, kun Venäjä harjoittaa vihamielistä toimintaansa meitä vastaan. Jokainen kansainvälinen sopimus myös tunnistaa valtion oikeuden puolustaa omia rajojaan ja suvereniteettiään. Tästä emme voi tinkiä.

Orpon hallitus on toiminut asiassa johdonmukaisesti ja osoittanut kantavansa vastuunsa silloinkin, kun edessä on vaikeita päätöksiä. Nyt on myös sosiaalidemokraattien aika todistaa olevansa vastuullinen valtionhoitajapuolue ja seistä yhtenäisenä kansakuntamme turvallisuutta koskevassa tärkeässä äänestyksessä. Tämä ei ole oikea hetki halvalle politikoinnille tai hallituksen vastustamiselle vain vastustamisen vuoksi.



Edellinen artikkeli
Kasvuriihestä tuli mahdollisuuksia, opintopisteitä ja vastuuta
Seuraava artikkeli
Syntyvyyden lasku on meidän kaikkien ongelma