Ei ammuta itseämme jalkaan – maanpuolustuksessa tai puoluedemokratiassa

Suomi sai Tampereen puoluekokouksessa suuren voiton sekä tasa-arvon että kansallisen puolustuksen hyväksi! Puoluekokous hyväksyi kokoomusopiskelijoiden aloitteen asevelvollisuuden laajentamisesta koskemaan koko ikäluokkaa. Puolustuspuheenvuoroissa korostettiin, ettei tämä tarkoittaisi koko ikäluokan kouluttamista aseellisiin tehtäviin, vaan että ikäluokan joukosta valikoitaisiin sopivimmat yksilöt motivaation, osaamisen ja tietenkin tärkeimpänä Puolustusvoimien tarpeiden mukaan, sukupuolesta riippumatta. 

Uusi linjaus puolueen ohjelmaan on merkittävä vastaus asevelvollisuuden nykyisen muodon haasteisiin: ikäluokat pienenevät ja heikkenevät fyysiseltä toimintakyvyltään. Vain miehiin kohdistuva asevelvollisuus on myös pitkään ollut tasa-arvo-ongelma. Aloitteessamme esitetyllä mallilla saamme tulevaisuudessa parhaat ja motivoituneimmat yksilöt vahvistamaan puolustuskykymme uskottavuutta. 

Aloitteemme, ja ylipäätään kaikkien puoluekokouksessa hyväksyttyjen aloitteiden uskottavuutta heikentää kuitenkin se, että niitä vähätellään julkisuudessa oman kansanedustajamme taholta (Yle, 16.6.2024). Vaikka puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra on linjauksesta eri mieltä, jäsendemokratiaa täytyy kunnioittaa. Se, että puoluekokouksen hyväksymä linja mitätöidään sanomalla, ettei asia tule vaikuttamaan Suomen puolustuspolitiikkaan on mielestämme erikoista. Ennemmin tai myöhemmin asiaa on kuitenkin tarkasteltava, jotta reservimme säilyy tarpeeksi suurena. 

Toisin kuin on myös vihjattu, tämä linja kestää päivänvalon, kuten puoluekokouksen hyväksymät aloitteet yleensäkin. Puoluekokous on puolueen ylin päättävä elin ja kokoomuslaiset ovat lähtökohtaisesti osaavaa eteenpäin katsovaa väkeä, jotka uskaltavat tehdä välttämättömiä päätöksiä vakaan tulevaisuuden rakentamiseksi niin talouden, turvallisuuden kuin muidenkin politiikan alojen saralla.

Tänään juhlimme aloitteen hyväksymistä, mutta työ ei ole vielä läheskään valmista. Kokoomusopiskelijat tulevat tekemään töitä sen eteen, että aloite nähdään seuraavassa hallitusohjelmassa ja lopulta eduskunnassa hyväksyttävänä. Yhteiskuntamme tasa-arvo-ongelmien korjaaminen tapahtuu yksi asia kerrallaan ja siihen tarvitaan kaikkien apua. Tällä kertaa haluaisimme kiittää erityisesti kokoomusnuoria aloitteen tärkeiden käsitteiden selkiyttämisestä ja vahvasta tuesta esityksellemme kokouksessa. Yhteistyöllä tärkeitä asioita saadaan eteenpäin. 

Kokoomuksen puoluekokouksessa Tampereella 14-16.6. hyväksyttiin yksitoista kokoomusopiskelijoiden aloitetta. 

 

Lisätietoja:

Henriina Rantala, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

0443501507Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijat tukee Anna-Kaisa Ikosta ja Karoliina Partasta kokoomuksen varapuheenjohtajiksi!
Seuraava artikkeli
Ei ole elitististä haluta lisää työtä Suomeen