Ei kasvisruokapäivälle

Ei kasvisruokapäivälle

Kuntavaalien alla koulujen kasvisruokapäivä on noussut jälleen keskusteluun. Ylen vaalikoneessa on ainoastaan kaksi kysymystä, jotka liittyvät ilmastoon ja toisessa niistä kysytään, pitäisikö kouluissa olla viikoittainen kasvisruokapäivä. Muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta kasvisruoka on liharuokaa ekologisempaa ja myös terveellisempää. Ihminen saa kasvisruoasta kaikki tarvitsemansa vitamiinit B12-vitamiinia lukuun ottamatta. Toisaalta on hyvin luonnosta vieraantunut ajatus, että ihmisen tulisi sekasyöjänä syödä jokaisella lämpimällä atriallaan lihaa. Tämä ajatus on ollut länsimaissakin voimassa laajassa mielessä vasta viime vuosisadan puolivälistä lähtien. Samalla ihmisen suhtautuminen niin kutsuttuun kasvisruokaan on kieroutunut. 

Brändätyllä kasvisruokapäiväkampanjalla pyritään edistämään kasvisruoan normalisoitumista osaksi koulun oppilaiden ruokavaliota, mutta vaikutus on päinvastainen. Tekemällä jyrkän eron kasvisruoka- ja liharuokapäivien välille luodaan samalla kuvaa liharuoasta niin sanotusti normaalina ja kasvisruoasta epänormaalina ruokana. Lihaa sisältämätön ruoka on aivan tavallista ruokaa, eikä kaipaa kasvis-etuliitettä stigmakseen. Luonnollisesti suurkeittiöissä pitää yhä säilyttää tieto tarjottavien ruokien keskeisistä allergeeneista ja muista yleisimpien ruokavalioiden kannalta relevanteista raaka-aineista. Pinaattikeitto ja -lätyt, puuro, jauhelihaton hernekeitto ja pizza margarita ovat meille kaikille tuttuja esimerkkejä koulussa tarjottavista kasvisruoista, joista ei ”tehdä numeroa”. Siten ne eivät myöskään kerää sitä mielenosoituksellista vastareaktiota, kuten kasvisteemapäivän ruoalle niin usein käy. 

Pakko ei ole myöskään paras motivaattori, eikä hyviä elämäntapoja voi käskeä ylhäältä. Tämän meille todistaa monille koululiikunnasta jäänyt hiihtotrauma. Lihaa sisältämättömiä ruokia tulisi lisätä koulujen ruokalistoilla ilman asian verhoamista sen kummallisemmaksi valistuskampanjaksi.  Se toteuttaa ekologisen ja terveellisen ruoan tarkoitusta paljon kasvisruokapäivää paremmin ja vaikuttaa samalla suomalaisten syömistottumusten tasapainottumiseen. Kasvispainotteinen ruokavalio vaatii normalisointia ja kansalaiset jo nuoresta iästä pitäen esimerkkejä siitä, ettei lihan syöminen kahdesti päivässä ole välttämättömyys. 

Lisätietoja:

Eero Heikkilä, varapuheenjohtaja
[email protected]

Edellinen artikkeli
Opiskelijoiden asiat eivät vieläkään kiinnosta hallitusta
Seuraava artikkeli
Euroopan viimeisen diktaattorin on väistyttävä