Euroopan viimeisen diktaattorin on väistyttävä

Euroopan viimeisen diktaattorin on väistyttävä

Valko-Venäjä määräsi eilen Ateenasta Vilnaan matkalla olleen ja ilmatilansa läpi kulkeneen Ryanairin reittikoneen kääntymään takaisin ja pakkolaskeutumaan Minskiin. Samassa yhteydessä opposition Telegram-kanava Nextan entinen toimittaja Roman Protasevitsh pidätettiin. Häntä odottaa opposition johtohahmon Svjatlana Tsih´anouskajan arvion mukaan jopa kuolemantuomio. 

Siviilikoneen kaappaaminen on täysin poikkeuksellista ja tuomittavaa. Se, että kolmas valtio pakottaa voimakeinoin hävittäjän avulla kahden muun valtion välisen lentokoneen laskeutumaan maaperälleen, tekee koko Valko-Venäjän ilmatilasta turvattoman. Reittiliikennettä joudutaan tämän ennakkotapauksen tähden suunnittelemaan uusiksi kaappausriskin takia. On selvää, etteivät Euroopan maat ja Euroopan unioni voi katsoa sitä sivusta. 

Valko-Venäjän laiton johtaja, vaalivilpillä itselleen jatkokauden anastanut Aljaksandr Lukašenka, on sortanut diktaattorin ottein kansalaisiaan jo 27 vuoden ajan. Viime elokuun vaalien alla ja jälkeen yli 32 000 ihmistä on pidätetty poliittisin perustein, tuhansia on haavoittunut sekä kymmeniä kuollut ja kadonnut. Valtio harjoittaa systemaattisesti kansalaisten kidutusta ja pelottelua tukahduttaakseen hallintoa arvostelevat äänet. Venäjän marionettina toimiva hallinto on keskeinen epävakauttava tekijä Itämeren turvallisuusympäristössä, johon myös Suomi kuuluu. Euroopan unioni ei ole tunnustanut Lukašenkaa Valko-Venäjän presidentiksi. Suomen on vaadittava Euroopan unionin tasolla maalle ankaria talouspakotteita, jotka puretaan vasta, kun tyranni Lukašenka syrjäytetään ja Valko-Venäjän kansa saadaan vapautettua. Maan ihmisoikeustilanteeseen puuttuminen on paitsi moraalinen velvollisuutemme, myös luonteva osa unionin profiilia demokratian ja ihmisoikeuksien edistäjänä lähialueillaan. Kaikkia länsimaalaisia perusarvoja halveksiva hallinto on uhka koko sille kehitykselle, joka unionin kautta on toisen maailmansodan jälkeen saavutettu.

Lisätietoja:

Eero Heikkilä, varapuheenjohtaja
[email protected]

Edellinen artikkeli
Ei kasvisruokapäivälle
Seuraava artikkeli
Somekulttuurin vääristyminen on uhka demokratialle