Energiapolitiikka valjastettava ilmastonmuutoksen torjuntaan!

Pohjoismaiset sähkömarkkinat käyvät läpi laajamittaista muutosta. Uusiutuvan energian tuotanto, säätövoima sekä energiaintensiiviset investoinnit ovat merkittävässä kasvussa. Tämän luokan muutokset aiheuttavat aina ymmärrettävästi hetkellisiä kasvukipuja. Kokoomusopiskelijat korostaa, että vapaa dynaaminen sähkömarkkina on kuitenkin ainoa toimiva ratkaisu tulevaisuuden osalta. Se on myös oleellinen vastaus ilmastonmuutokseen torjuntaan.

“Vapaa sähkömarkkina toimii nykyisin juuri niin kuin sen kuuluukin, ja tästä meidän on pidettävä kiinni. Markkinoiden sääntely suuren muutostilan aikana johtaa pahimmillaan uusien investointien kannattavuuden rapautumiseen. Sähkön tuotannon vaihtelu luo myös hintaan vaihtelua. Juuri nämä hintojen vaihtelut tekevät sähkömarkkinoistamme houkuttelevan investointikohteen järjestelmän toimintaa kehittäville uusille teknologioille”, toteaa Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen Niilo Hendolin

Markkinahintojen vaihtelut ovat perinteisesti aina ohjanneet sähkön tuotantoa. Markkinoille tarjotaan tuotantoa, mikäli myyntihinta on riittävä ja tuotanto kannattavaa. Viime vuosina markkinahintojen vaihtelu on myös ohjannut kulutustamme entistä enemmän. Tämä on hyvä suunta, sillä täysin uusiutuvaan energiaan perustuva järjestelmä vaatii runsasta joustoa niin tuotannolta kuin kulutukselta. Joustava dynaaminen järjestelmä on kaikista tehokkain vaihtoehto sähkön lisääntyvän kulutuksen kattamiseksi. Siirtymä uusiutuvaan energiajärjestelmään ei kuitenkaan tapahdu hetkessä tai ilman kustannuksia. Kysymys kuuluukin, mikä on se hinta, jonka kuluttajat ovat valmiita maksamaan tästä siirtymästä? 

“Viime aikoina uutisiin nousseet tasaisen tuotannon varavoimalat, kuten hiilivoima, eivät tue tehokkaan sähköjärjestelmän kehitystä. Onko meidän järkevää investoida ja ylläpitää tuotantoa, jota hyödynnetään muutama sata tuntia vuodessa? Meidän pitäisi mieluummin investoida infrastruktuuriin, jolla saadaan 100 % uusiutuva energiajärjestelmä toimimaan tehokkaasti ympäri vuoden ja vuorokauden”, linjaa Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Henriina Rantala.

Vapaat avoimet sähkömarkkinat toimivat itseään korjaavasti. Äärimmäiset hinnat kannustavat investointeihin, jotka hyötyvät hintavaihteluista. Juuri nämä investoinnit tasoittavat kulutuksen ja tuotannon vaihteluita eli myös hinnan vaihteluita. Suomi on tällä hetkellä erittäin houkutteleva investointikohde erityisesti meidän energiakenttämme ansiosta. Meillä on tarjolla edullista uusiutuvaa energiaa, toisin sanoen vihreää kultaa tai nykypäivän öljyä, paremmin kuin missään muualla maailmassa. Onkin tärkeää, että näemme tämän suurena voimavarana, johon täytyy panostaa. 

 

Lisätietoja:

Henriina Rantala

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

044 350 1507Edellinen artikkeli
Liian paljon liian myöhään – lakkoilun hintalappu satoja miljoonia euroja
Seuraava artikkeli
Korkeakoulujen rahoitusmalli nykyaikaan!