Keskusta, Perussuomalaiset ja KD – Minun vartaloni ei ole sinun asiasi!

Eilen eduskunnassa äänestettiin aborttilain uudistamisesta. Lakiuudistuksen pohjalla oli kansalaisaloite OmaTahto2020, joka keräsi yli 50 000 allekirjoitusta. Tämänhetkinen laki koskien aborttilainsäädännön uudistamisesta on yli 50 vuotta vanha, joten päivittämisen varaa löytyy. Läpi menneen lakiuudistuksen myötä tulevaisuudessa mahdollisuus raskauden keskeytykseen 12. viikolle asti henkilön omalla ilmoituksella. Vaatimus kahden eri lääkärin lausunnosta poistuu ja henkilön itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa vahvistuu.

Eduskunta äänesti aborttilainsäädännön uudistamisen puolesta äänin 125-41. Kokoomusopiskelijat on jo pitkään peräänkuuluttanut vanhentuneen lainsäädännön puolesta.

“Olen hyvin iloinen siitä, että aborttilainsäädäntöä vihdoin päivitetään. On aika pyyhkiä pölyt vanhan aborttilainsäädännön päältä. Tällä hetkellä lainsäädäntö on peräisin 70-luvulta ja Suomi on pitkään laahannut muiden pohjoismaiden perässä vanhentuneella ihmiskäsityksellä. On hyvin huolestuttavaa ihmisoikeuksien näkökulmasta, että tahtotila lain uudistamisesta ei ole kollektiivisesti ymmärretty. Vastustajia näyttää löytyvän useammastakin puolueesta. Tämä on väärin” jyrähtää kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen.  

Jo aloitteen ollessa sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyssä, leijui ilmassa huolestuttavia uutisia. Pohjanoteeraus syntyi, kun osa Keskustan, Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien edustajista päättivät äänestää aloitetta vastaan eduskunnan äänestyksessä. Kokoomusopiskelijat tyrmäävät vahvasti vastaan äänestämisen ja ovat huolissaan puolueiden ihmiskäsityksestä ja näkemyksistä oman kehon päätösvallasta.

“Olen hyvin pettynyt, ettei kaikilla ole tahtotilaa edistää ihmisoikeuksia. Erityisen huolta herättää se, että suurin osa aloitetta vastaan äänestäneistä olivat miehiä. Vielä 2020-luvulla naisten oikeuksia ei oteta tosissaan. Oikeus turvalliseen ja vapaaseen raskaudenkeskeytykseen on ihmisoikeus, josta ei tule kiistellä.” linjaa liittohallituksen edustaja Hanna Ojaniemi

Puolueiden näkemykset ovat surullisia etenkin maailmalta tulleiden uutisten valossa. Yhdysvaltojen kiristynyttä aborttilainsäädäntöä on pidetty suurena uhkana ihmisoikeuksille ympäri maailmaa. Pelätään, että abortin vastaiset liikkeet kasvavat maailmalla, jolloin vaarana on niin seksuaalioikeuksien vaarantuminen kuin itsemääräämisoikeuden kaventuminen. Suomella on tilaisuus toimia suunnannäyttäjänä myös maailmalla parantamalla vanhentunutta lainsäädäntöä. 

“Nykyisellä lainsäädännöllä raskaudenkeskeytykseen ei Suomessa riitä henkilön oma tahto. Raskaudenkeskeytystä toivovalle useiden lääkärien vastaanotoilla käyminen voi olla henkisesti todella raskasta, sillä aborttiin päädytään harvoin kevyin perustein. Aborttioikeus on tärkeä osa naisen perusterveydenhuoltoa, jonka takia tässäkin asiassa tulisi välttää pitkiä, byrokraattisia prosesseja, jotka kuormittavat etenkin henkisesti keskeytystä hakevaa, mutta myös terveydenhuoltoa. Päätös lainsäädännön uudistamisesta onkin loistava alku, josta on pidettävä kiinni”, päättää liittohallituksen jäsen Henriina Rantala. 

 

Lisätietoa:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

puh. 0409688001

[email protected]

 

Edellinen artikkeli
Norppakuolemat pitää estää!
Seuraava artikkeli
Kokoomusopiskelijoiden LVI. liittokokous: Suomi tarvitsee sivistyksen rehellisen kunnianpalautuksen!