Kuinka kauan Keskusta antaa velkarallin jatkua?

Hiljattain Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT antoi eduskunnan valtiovarainvaliokunnalle asiantuntijalausunnon, joka osoittaa suurta huolta Suomen talouden tilasta. Vuoden 2023 talousarvio on 8 miljardia euroa pakkasen puolella, korkokustannuksiin on budjetoitu 1,5 miljardia euroa, mutta toteutuva tilanne voi olla vielä huonompi. VATT huomauttaa valtiovarainministeriön arvioiden sekä Suomen talouden, että inflaation kehityksestä olevan ylioptimistisia ja valtion velan kasvaneen jo krooniseksi. Hallituksen finanssipolitiikka perustuu täydellisiin harhakuvitelmiin esimerkiksi työllisyyden kehityksestä, joille ei löydy nykymenolla konkreettista pohjaa. Lausunnossa todetaankin julkisen sektorin kustannusten laskemisen, sekä menojen priorisoinnin, olevan välttämättömiä.

”On aivan kestämätöntä, että Marinin hallitus jatkuvasti sulkee silmänsä Suomen heikkenevältä taloudelliselta tilanteelta ja oman talouspolitiikkaansa kestämättömyydeltä. Ennen kaikkea alijäämän kasvu suhteessa bruttokansantuotteeseen on todella huolestuttavaa. Holtiton velanotto yhdistettynä nopeasti nouseviin korkokustannuksiin ja hitaaseen talouskasvuun tulee kahlitsemaan tulevan hallituksen kädet ja pakottamaan sen voimakkaisiin valtion budjetin sopeutustoimiin. Nuoret kokevat korkoahdistusta aivan syystä.” jyrähtää Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen Samuel Kareen.

Tällä viikolla eduskunnan käsittelyyn tuodaan hallituksen esitys lisätalousarviosta. Riitaisa hallitus on sopinut yhteensä 700 miljoonan menolisäyksistä, mutta velkarahan kohdentaminen on synnyttänyt erimielisyyksiä hallituksen sisällä. Muiden puolueiden löytäessä konsensuksen, entinen pääministeripuolue Keskusta hangoittelee vastaan ja pitää tiukasti kiinni maataloustuista. Asiaan ei yhtään tuo helpotusta hallitusta viime aikoina erilleen repinyt saamelaiskäräjälaki. Kokoomusopiskelijat on huolissaan hallituksen riitaisuudesta, johtajuuden puutteesta ja välinpitämättömyydestä valtion surkeaa taloustilannetta kohtaan.

“Lisätalousarvio ei tuo lainkaan toivoa suomalaiselle veronmaksajalle. Tuntuu siltä, että hallituksen mielissä nollat ovat menettäneet merkityksensä ja satoja miljoonia heitellään ympäriinsä, kuin ne olisivat pikkurahaa. Vasemmistohallitukselta on unohtunut aivan täysin, että joka ikinen velkasentti on pois meidän tulevaisuudestamme. Hallitus riitelee, ja samaan aikaan Keskusta on hylännyt kaikki periaatteensa vastuullisesta taloudenpidosta. Ministeri Saarikon puheet valtion velan taittamisesta ovat pelkkää sananhelinää. On mielestäni aivan kohtuullista kysyä; Kuinka kauan Keskusta antaa velkarallin jatkua?” päättää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen

 

Lisätietoa:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

0409688001

 

Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijoiden LVI. liittokokous: Suomi tarvitsee sivistyksen rehellisen kunnianpalautuksen!
Seuraava artikkeli
Miksi työmarkkinoilla on haasteita rinnastaa YAMK- ja maisteri-tutkintoa toisiinsa?