Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt: Järkeä tietoyhteiskuntakehitykseen – Ei Lex Nokialle!

Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ovat huolissaan Suomen kehityksestä tietoyhteiskuntana. Tietoyhteiskuntaa koskevan uuden lainsäädännön lähtökohtana eivät näytä olevan ihmisten tarpeet, vaan lakeja säädetään yksipuolisesti yritysten ja teollisuuden mittatilaustyönä. Suurelta osalta poliitikoista tuntuu puuttuvan tekninen asiantuntemus ja mielenkiinto perehtyä uuden lainsäädännön vaikutuksiin ihmisten päivittäisessä elämässä ja lobbarit käyttävät tätä siekailematta hyväkseen.
Lex Nokiana tunnettu, ensi viikolla eduskunnan täysistunnon käsittelyyn tuleva lakiuudistusesitys siirtäisi työnantajille sekä muille yhteisötilaajille kuten oppilaitoksille, kirjastoille ja jopa taloyhtiöille oikeuksia, jotka aikaisemmin ovat olleet vain poliisilla. Työnantaja saisi aloittaa valvonnan pelkällä ilmoituksella, kun poliisi tarvitsisi siihen edelleen tapauskohtaisen luvan. Oikeusoppineet ovat asiantuntijalausunnoissaan yksimielisesti tuominneet lakiesityksen perustuslain vastaiseksi.
”Tietoyhteiskuntalakien kantavana periaatteena on ollut sähköisten ja perinteisten viestintävälineiden yhtenäinen kohtelu. Onko nämä periaatteet kaikessa hiljaisuudessa haudattu vai eivätkö kansanedustajat todella tiedosta myöntävänsä työnantajille oikeuksia, jotka ovat verrattavissa kirjepostin ja puheluiden valvontaan?” kysyvät järjestöjen puheenjohtajat.
Sähköisen viestintäteknologian käyttö niin työnteon apuvälineenä kuin yksityisasioiden hoitamisessa on yhä useammalle ihmiselle tietoyhteiskunnassa arkipäivää. Poliittiset nuoriso- ja opiskelijajärjestöt ilmaisevatkin syvän huolensa siitä, millä innolla tietoyhteiskuntaamme ollaan kehittämässä valvontayhteiskunnaksi, jossa kansalaisoikeuksien käsite hämärtyy kontrollin lisääntyessä.
Lisätietoja:
Antti Kurvinen, p. 050 389 7260
puheenjohtaja, Keskustan Opiskelijaliitto
Jenny Nyman, p. 040 538 4652
puheenjohtaja, Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta
Mikael Viitala, p. 040 756 1248
puheenjohtaja, Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret
Vesa-Matti Saarakkala, p. 050 919 6079
puheenjohtaja, Perussuomalaiset nuoret
Heta Välimäki, p. 050 344 9743
puheenjohtaja, Sosialidemokraattiset nuoret
Katri Nokela, p. 050 354 0360
puheenjohtaja, Sosialidemokraattiset opiskelijat
Oscar Ohlis, p. 050-345 8973
förbundsordförande, Svensk Ungdom
Jussi Saramo, p. 041 503 4000
puheenjohtaja, Vasemmistonuoret
Eliisa Alatalo, p. 044 511 2134
puheenjohtaja, Vasemmisto-opiskelijat
Erkki Perälä, p. 050 572 1930
puheenjohtaja, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto

Edellinen artikkeli
Kokoomuksen opiskelijaliitto Tuhatkunta: Sofia Vikman ehdolle europarlamenttiin
Seuraava artikkeli
KOMMENTTI: Kokoomusopiskelijat tyrmäävät SYL:n kommentin lukukausimaksuista