Uudistus translakiin saatava pikimmiten – lakimuutos ei saa jäädä ensi kaudelle

Aikaisemmin tällä viikolla uutisoitiin sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelystä, jossa translain muutoksesta käytävä keskustelu keskeytyi. Esiin nostetut väitteet sukupuolen juridisen vaihtamisen takana olevista syistä ovat absurdeja ja transvihamielisia. Keskustelussa pohdittiin, voivatko biologiset miehet välttää armeijan vaihtamalla henkilötunnuksensa naisen henkilötunnukseen sekä ”hyväksikäyttää mahdollisuutta” päästä naisten pukuhuoneisiin uimahalleissa. Kokoomusopiskelijat pitää uskomattomana sitä, että keskustelu on jumittunut tällaisten väitteiden ympärille.

Sukupuolen juridinen vahvistaminen tarkoittaa sitä, millä perustein henkilö voi muuttaa henkilötunnuksensa loppuosan. Tällä hetkellä sukupuolen juridinen vahvistaminen edellyttää lisääntymiskyvyttömyyden todistamista, joka on perusteetonta sekä ihmisoikeuksien vastaista. Sukupuolen korjaamista ei tehdä heppoisin perustein. Suomessa sukupuolen korjausprosessin käy läpi muutama sata ihmistä vuosittain. Keskustelu asevelvollisuuden tai kertausharjoitusten välttämisestä translain uudistamisen vastustamisena nähdään Kokoomusopiskelijoissa perusteettomana, vaikkakaan tulkinnanvaraisuutta lakiin ei tule kuitenkaan jättää. Vaikka uudistuksen ja sukupuolen korjausprosessin keventämisen kautta tähän ryhtyvien määrä kasvaisi moninkertaiseksi, määrät pysyvät silti suuruusluokissa, joissa ongelmia Suomen suureen reserviin pohjautuvassa maanpuolustuksessa ei synny.

“On absurdia, että Suomen kankean ja vanhentuneen translainsäädännön ja hitaiden prosessien johdosta useat päätyvät hakemaan diagnoosinsa sekä reseptinsä muista EU-maista. Lakimuutos ei saa jäädä ensi hallituskaudelle, vaan Suomen on otettava askel eteenpäin pikimmiten”, toteaa liittohallituksen jäsen Jaakko Sirén.

”Aika lakimuutoksen läpisaamiseksi alkaa käydä vähiin. Tällaisenaan translaki loukkaa sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia räikeästi, jonka takia sen kokonaisuudistus on välttämätön. Tällä hetkellä sukupuolen juridinen korjaaminen on äärimmäisen raskas prosessi pitkine odotusaikoineen. Puhumattakaan siitä, että Suomi ainoana Pohjoismaana vaatii sukupuoltaan korjaavalta sterilisaatiota, joka rikkoo ihmisen perusoikeutta koskemattomuteen. Suomen translakia on muutettava pikimmiten vielä tämän hallituskauden puitteissa”, jyrähtää liittohallituksen jäsen Henriina Rantala.

 

Lisätietoa:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

puh. 0409688001

Edellinen artikkeli
Etsimme verkostopuheenjohtajia sekä kansainvälistä sihteeriä
Seuraava artikkeli
Leikkauslistat pöytään, pääministeri Marin!