Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille

Velkakatto olisi myrkkyä nuorille ja vastavalmistuneille

Hallitus on valmistelemassa lakia asunnonostajien velkakatosta. Esityksen mukaan henkilölle myönnettävät lainat voivat yhteensä olla korkeintaan 4,5 kertaa uuden lainan myöntämisen hetken vuositulot. Velkakatossa huomioidaan kaikki henkilöllä olevat velat, sekä taloyhtiölainan velkavastuut. Myös opintolaina luetaan tällä hetkellä henkilön velkataakkaan.

Hallituksen kaavailema asuntolainan tuloihin perustuva velkakatto tulee vaikuttamaan haitallisesti ensiasuntoaan ostaviin nuoriin ja vastavalmistuneisiin. “Nuorille aikuisille uudistus on myrkkyä. Erityisesti yksin asuvat suljetaan ulos omistusasuntomarkkinoilta. Monella ensiasunnon ostajalla on kymmeniä tuhansia euroja opintolainaa, joka voi nyt nousta esteeksi asuntolainan saamiselle. Korkeakoulutettujen työpaikat myös sijaitsevat pääasiassa kasvukeskuksissa, joissa asuntojen hinnat ovat korkeammat.” kritisoi Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Jeremias Nurmela.

“Kun arvion asunnonostajan velanhoitokyvystä teki pankki, pystyy se huomioimaan korkeakoulutetun todennäköisesti kasvavat tulot, tai jo olemassa olevan varallisuuden. Ehdotettu kankea malli ei tätä salli, vaan kaikki asunnonostajat joutuvat samaan muottiin.” toteaa liittohallituksen jäsen Pietari Pitzen.

“Nuori, opiskelija tai vastavalmistunut pystyy yhdessä pankin kanssa arvioimaan maksukykyään. Vaikka esityksen taustana on aiheellinen huoli kansalaisten ylivelkaantumisesta, jaetaan nyt kurjuutta kaikille ja nuoret ohjataan vuokra-asuntomarkkinoille. Asuntolaina on monelle hyvä tapa vaurastua.” jatkaa Nurmela.

“Uudistuksen myötä omaan asuntoon pääsisi kiinni vasta entistä vanhempana ja sijoitusasunnosta saisi vain haaveilla. Jälleen kerran kyseessä on nuorten vaurastumismahdollisuuksia kurjistava uudistus. Eikö vain annettaisi ihmisten ja pankkien arvioida yksilön talouden kantokyky?” päättää Pitzen.

Lisätietoja:

Jeremias Nurmela, puheenjohtaja
[email protected]

Pietari Pitzen, liittohallituksen jäsen
[email protected]

Edellinen artikkeli
Somekulttuurin vääristyminen on uhka demokratialle
Seuraava artikkeli
Kuntavaaleissa on liikaa ehdokkaita