Ylioppilaskirjoituksia ei pidä poistaa!

Eilen illalla tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen väläytteli mahdollisuutta poistaa lukio-opiskelijoilta ylioppilaskirjoitukset. Ministeri perusteli avaustaan lukiolaisten kasvaneilla paineille ja lisääntyneillä mielenterveysongelmilla. Tämä ei kuitenkaan olisi kauaskantoinen ratkaisu. Kokoomusopiskelijat tyrmäävätkin Honkosen esityksen.

“Ylioppilaskirjoitusten nimittäminen “turhana järjestelmänä” on vaikuttavan mittauskeinon alas ajamista. Kirjoitusten ansiosta saamme täysin yhdenvertaista dataa siitä, minkälainen nuorten osaamistaso on. Järjestelmä on myös maailmalla hyvin arvostettu. Lisäksi YO-kokeiden poisto korostaisi entisestään valintakokeiden merkitystä korkeakouluihin haettaessa, mikä voisi johtaa valmennuskurssibisneksen räjähtämiseen. Kalliit valmennuskurssit olisivat ainoastaan hyvätuloisten saatavilla. Tämä ajaa korkeakouluihin hakevat nuoret hyvin epätasa-arvoiseen asemaan”, linjaa Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen.

Kokoomusopiskelijat tunnistaa lukio-opiskelijoiden kasvavat paineet ja lisääntyneet mielenterveysongelmat. Näihin haasteisiin pitää yhteiskunnan ja koulutusjärjestelmän pystyä vastaamaan. Sen sijaan, että purkaisimme kansainvälisesti arvostusta nauttiman mittausmenetelmän, Kokoomusopiskelijat peräänkuuluttavat lukioiden roolia opiskelijoiden hyvinvoinnin edistäjänä ja tarvittavan tuen antajana. Myös nykyistä ylioppilastutkintoa ja opiskeluvalintoja voidaan kehittää ilman järjestelmän hajottamista.

”On kohtuutonta muuttaa lukiojärjestelmää jatkuvasti ja näin aiheuttaa lukiolaisille ja sinne siirtyville ylimääräistä stressiä. Muutama vuosi sitten alettiin lisäämään ylioppilaskirjoitusten arvosanojen merkitystä jatko-opiskeluihin haettaessa, ja nyt yhtäkkiä väläytellään kokeiden poistoa ja siirtymistä takaisin pelkkään pääsykoemalliin. Ylioppilaskirjoitusten poisto olisi vain hetken apu kasvaviin mielenterveysongelmiin. Kesän puoluekokouksessa Kokoomus hyväksyi aloitteen tukiopetuksen lisäämisestä lukioissa. Tukiopetusta, apua opintojen suunnitteluun ja puheapua täytyy tarjota opiskelijoille joustavasti ja vastata näin kysytyn tuen tarpeeseen. Tarvitaan riittävät resurssit ja paljon puhuttu terapiatakuu, ei ylioppilastutkinnon alasajoa”, jyrähtää liittohallituksen jäsen Henriina Rantala.

Lisätietoja:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
puh. 0409688001
[email protected]

Edellinen artikkeli
LVI. Liittokokous 5.–6.11.2022
Seuraava artikkeli
Kansalliselle varautumispäivälle on suurempi tarve kuin koskaan