Tampereen kokoomusopiskelijat: Koronarajoitukset purettava

“Lähdetäänkö illalla syömään?” – Ainiin. Eipäs lähdetä. Koska ei päästä. Rajoitukset ovat vaihtelevasti jatkuneet jo kaksi vuotta. Ne ovat luoneet tässä pandemiassa tasa-arvoisen kurjuuden, josta jokainen kärsii.

Useat mediat ovat kirjoittaneet, kuinka rajoitukset vaikuttavat eri ihmisryhmien elämään. Aina esikouluikäisistä eläkeläisiin, kaikki joutuvat taipumaan liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten tieltä. Korkeakouluopiskelijat ovat muiden joukossa joutuneet työntämään sosiaalisen elämän sivuun ja eristäytyneet yhden huoneen opiskelijaluukkuihin. Helsingin Sanomat (25.1.2022) toi esiin, että tänä vuonna valmistuvat ensimmäiset “etä-kandit”. Opiskelijat, jotka ovat yli puolet opiskeluajastaan viettäneet Zoom-yliopistossa. Huolestuttavaa onkin, mille tasolle korkeakouluopinnoille tyypillinen vuorovaikutus on heillä jäänyt.

Vuoden 2020 keväällä oli ymmärrettävää, että yhteiskunnan ollessa äkillisessä paniikkitilassa puututtiin rajusti perusoikeuksiin kuten elinkeino-, kokoontumis- ja liikkumisvapauteen. Näin ei kuitenkaan enää ole, kun korona on pyörinyt maassamme jo pari vuotta ja rokotekattavuus on suuri. Perusoikeuksiin kajoamisen tulee olla aivan viimeinen keino, kun mitään muuta ei ole tehtävissä. On huolestuttavaa, miten poliitikot, virkamiehet ja sitä kautta myös kansalaiset ovat hyväksyneet perusoikeuksien rajoittamisen automaationa, jokatapahtuu yhtä normaalisti kuin aamupalan syöminen. Näin ei tulisi olla.

Tässä vaiheessa pandemiaa mietityttääkin, ovatko tiukat rajoitukset pitkällä aikavälillä paras keino selviytyä pandemiasta, ja sen tuomista kauaskantoisista ongelmista. Muualla Euroopassa rajoituksia puretaan, vaikka omikron jatkaa leviämistään. Esimerkiksi Iso-Britanniassa, Tanskassa ja

Alankomaissa rajoituksia on höllennetty samalla, kun Suomessa tiukkoja ravintoloiden aukiolo- ja anniskelurajoituksia jatketaan helpon tuntuisesti useilla viikoilla eteenpäin. Tätä perustellaan sillä, että Suomen tautihuippu seuraa viiveellä muuta Eurooppaa. Nyt pitäisi puhua pikemminkin rajoitusten lieventämisestä niiden jatkamisen sijaan.

Yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Mikäli rajoitusten vuoksi etätutkinnot yleistyvät ja opintosuoritukset saavutetaan kotona pänttäämällä, ilman vuorovaikutusta ja sosiaalisia kontakteja, on vastavalmistuneen hyvin hankalaa saavuttaa työelämässä laajasti vaadittuja kompetensseja.

Tampereen kokoomusopiskelijat vaatii rajoitusten poistoa. On kansalaisten ja kansantalouden etujen mukaista, että arvioimme uudelleen rajoitusten mielekkyyttä ottaen huomioon niiden vaikutukset yhteiskunnan jäseniin ja instituutioihin.

Tampereen kokoomusopiskelijat ry

Kirjoittajat:
Henriina Rantala, puheenjohtaja
Santeri Javio, politiikkavastaava
Annu Jaakkola, taloudenhoitaja
Pauli Haahti, viestintävastaava

Edellinen artikkeli
Ahvenanmaa pitää voida aseistaa
Seuraava artikkeli
Pekingin olympialaiset diplomaattiseen boikottiin