Hallitus, nostakaa opiskelijoiden tulorajat pysyvästi budjettiriihessä!

Ahkeruudesta ei pidä rangaista – hallitus, nostakaa opiskelijoiden tulorajat pysyvästi budjettiriihessä!

Ministeri Annika Saarikko (kesk.) ja Antti Kurvinen (kesk.) ovat ehdottaneet opiskelijoiden tulorajojen määräaikaista nostoa työvoimapulan helpottamiseksi. Kokoomusopiskelijoiden mielestä suunta on oikea, mutta määräaikainen nosto ei tuo opiskelijoiden elämään pysyvää parannusta.

Opiskelijoiden tulorajojen nostaminen on ollut Kokoomusopiskelijoiden pitkäaikainen tavoite ja Kokoomus onkin esittänyt, että opiskelijoiden nykyisiä opintotuen tulorajoja nostettaisiin 50 prosentilla. Tällöin yhdeksän kuukauden ajan opintotukea nostavan opiskelijan vuosituloraja kasvaisi 12 000 eurosta 18 000 euroon.

Opintotuen saamisen ehto on riittävä opinnoissa eteneminen. Jos se täyttyy ja opiskelijalla riittää vielä aikaa ja intoa ahkeroida töissäkin, niin minkä takia yhteiskunnassa halutaan rangaista siitä? Ei ole mitään järkeä ylläpitää nykyistä järjestelmää, joka on valtion taloudelle haitallinen ja joka keinotekoisesti estää opiskelijoita kartuttamasta varallisuutta ja työkokemusta tulevaisuutta varten.

Lähes 60 prosenttia opiskelijoista tekee töitä opintojensa ohella. On järjetöntä rajoittaa heidän toimeliaisuutta näin matalilla tulorajoilla, jotka ovat merkittävästi muita pohjoismaita alemmalla tasolla. Vuosittain noin 40 000 työtä tehnyttä opiskelijaa saa Kelalta opintotuen takaisinperintäkirjeen. Matalat tulorajat kurittavat erityisesti sellaisia opiskelijoita, jotka tekevät osa-aikaisia töitä ja useampaa työtä samaan aikaan, sillä lyhytaikaiset keikkatyöt ja osa-aikainen työ sopivat hyvin usein opiskelijalle ja näin täyttävät samalla elinkeinoelämän tarpeen keikkatyölle. Näistä lyhytaikaisista ja työtunneiltaan epäsäännöllisistä työtehtävistä kertyviä tuloja on hyvin vaikea arvioida ennakolta ja loppujen lopuksi kiitokseksi ahkeroinnista opintotuet saatetaan periä takaisin korkojen kera.

Kestävän talouspolitiikan tekeminen on elinehto jokaisella politiikan sektorilla, sillä esimerkiksi koulutusjärjestelmän ja terveydenhuollon ylläpitäminen vaatii huomattavia taloudellisia panostuksia. Työllisyyden nostaminen on ensisijaisen tärkeää, jotta voimme rahoittaa tulevaisuudessa kasvavat hoivamenot. Matalien tulorajojen vaikutus työvoimapulan helpottamiseksi on täysin päinvastainen. Kun opiskelijan tuloraja tulee täyteen, moni opiskelija lopettaa työt vaikka niitä olisi tarjolla, sillä korkeiden tulorajojen myötä työnteko muuttuu kannattamattomaksi. Opiskelijat ovat työvoimapulasta kärsivällä palvelualalla sekä hoiva-alalla tärkeä voimavara, erityisesti koronan aikana. Miksi heidän osaamistaan ja haluaan tehdä työtä opintojen ohella ei hyödynnetä koko yhteiskunnan hyväksi.

Kaiken tämän lisäksi opiskelijoiden tulorajojen nostaminen olisi valtion taloudelle kannattavaa. Palkansaajien tutkimuslaitos on todennut tutkimuksessaan, että tulorajojen nostaminen 50 prosentilla lisäisi valtion vuosittaisia nettotuloja 5,9 miljoonalla eurolla ja opiskelijoiden kuukausituloja 600 eurolla. Sittemmin myös valtiovarainministeriö on vahvistanut tämän omissa laskelmissaan.

Hyvän yhteiskunnan tulisi aina palkita ahkeruudesta, ei rangaista siitä. Sen vuoksi vetoamme hallitukseen – nostakaa opiskelijoiden tulorajoja 50 prosentilla ja tehkää nostosta pysyvä parannus satojen tuhansien opiskelijoiden arkeen!

Lisätietoja:

Niina Hämäläinen, Kokoomusopiskelijoiden vt. puheenjohtaja
[email protected]

Palkansaajien tutkimuslaitoksen selvitys: https://labour.fi/julkaisu/opintotuen-tulorajoja-voitaisiin-nostaa-reippaasti/

Edellinen artikkeli
Suomen ”ilmastomyönteisin” hallitus – olisiko vihdoin ilmastopäätösten aika?
Seuraava artikkeli
Budjettiriihi ei anna syytä juhlia – opiskelija kelpaa hallitukselle vain sotkujensa korjaajaksi