Lämmintä kättä yli miljardin edestä

Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) on viimeisimmässä blogikirjoituksessaan nostanut esille kokoomuksen eduskuntavaalitavoitteita. Ruusuja puolue sai terapiatakuun kunnianhimoisesta eteenpäin viemisestä, korkeakoulutusasteen nostosta ja aloituspaikkojen pysyvästä rahoituksesta. Kritiikkiä puolue sai toimeentulolupausten puutteesta ja korkeakoulujen pääomittamisesta. SYL:n mukaan kokoomus tarjoaa opiskelijalle “lähinnä lämmintä kättä”. 

Kokoomusopiskelijat ei allekirjoita kritiikkiä pääomittamisesta. Kokoomusopiskelijoiden mukaan pääomittaminen on erinomainen lisäkeino tukea suomalaista korkeakoulutusta sekä tutkimusta riittävän perusrahoituksen ohella.

“Pääomitus ei ole oikotie onneen, vaan kauaskantoinen investointi tulevaisuuden osaamiseen. Verrattuna perusrahoitukseen, pääomittaminen tuo korkeakouluille enemmän vapautta koulutuksen järjestämiseen ja lisää korkeakoulujen autonomiaa huomattavasti. Pääomitus on oikea tie kestävään korkeakoulutukseen”, toteaa Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen Tomas Kurenniemi.

Miljardi yksinään ei tietenkään riitä tarjoamaan korkeakouluille täyttä autonomiaa valtiosta, vaan kunnianhimoista linjaa tulee tulevaisuudessa jatkaa korkeakoulujen suuremman vapauden saavuttamiseksi. Kokoomus ei halua halpuuttaa korkeakoulutusta. Pyrkiessään 50 % korkeakoulutusasteeseen kokoomus on sitoutunut tarjoamaan lisätyille aloituspaikoille riittävän rahoituksen. Kokoomusopiskelijat näkee selvänä sen, että tämä merkitsee pääomittamisen lisäksi rahoituksen kasvattamista aloituspaikkoja lisättäessä.

“Olisin enemmän huolissani hallituspuolueiden linjasta, jossa korkeakoulutusta on halpuutettu lisäämällä aloituspaikkoja ilman kestävää rahoitusta. Tämä ei ole kokoomuksen linja. On mielenkiintoista, että SYL nostaa negatiivisena asiana sen, että kokoomus tahtoo tarjota korkeakouluille lisärahoitusta sekä auttaa korkeakouluja yhä autonomisemmiksi valtioon nähden. Pääomittaminen mahdollistaisi korkeakoulujen oman toiminnan rahoitusta riippumatta joskus ailahtelevista poliittisista päätöksistä Arkadianmäellä. Tämän luulisi olevan opiskelijoiden yhteinen tavoite.”, linjaa Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Mikko Kanervo.

Kokoomuksen eduskuntavaalitavoitteiden sininen lanka löytyy kestävästä taloudenpidosta, joka mahdollistaa vapaan ja hyvinvoivan Suomen myös tuleville sukupolville. Velkaloukkuun ajautuneen valtion on mahdotonta rahoittaa korkeakouluja tai muita julkisia palveluja. Kokoomusopiskelijat näkee tämän “lähinnä lämpimän käden” sijasta rehtinä ja ryhdikkäänä kädenpuristuksena merkiksi siitä, että kokoomus lupaa pitää nuorten puolta. 

Lisätietoa:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja
puh. 0409688001
[email protected]

Edellinen artikkeli
Boomerin euro on nuoren 50 senttiä – työeläkejärjestelmän pyramidihuijaukselle stoppi
Seuraava artikkeli
Pyry Peltonen Kokoomusopiskelijoiden kansainväliseksi sihteeriksi