Ei ammuta verotuksella itseämme jalkaan!

Valtiontalouden uudet synkät ennusteet ja tarve valtiontalouden lisäsopeutuksille selvisivät marraskuussa. Vuoden 2023 alussa aloittaneiden hyvinvointialueiden taloudet ovat ennakoitua huonommassa tilassa, minkä lisäksi myös kunnat ovat vaikeuksissa valtionosuuksien pienentyessä sadoilla miljoonilla euroilla.

Nykyinen hallitus on sitoutunut valtiontalouden tasapainottamiseen kahden hallituskauden kuluessa. Tasapainotus on välttämättömyys, sillä velkataakan siirtäminen tuleville sukupolville on vastuutonta. Valtiontalouden kehityksen synkät ennusteet vaativatkin lisätoimia.

Valtiovarainministeri Purran mukaan kaikki keinot ovat pöydällä – myös veronkiristykset.  Suomi on kuitenkin jo valmiiksi Euroopan tiukimpia työn verottajia. Kokoomusopiskelijat vaativatkin, että mahdolliset veronkiristykset eivät saa kohdistua työntekoon. Ansiotulojen verotus tutkitusti vähentää työnteon kannusteita ja siihen Suomella ei ole varaa.

“Verotuksen painopistettä tulee siirtää työnteon verotuksesta haittojen verottamiseen, kuten ilmastolle haitallisten päästölähteiden kuten fossiilisten polttoaineiden sekä ihmisten terveydelle haitallisten tuotteiden kuten alkoholin sekä tupakan verotukseen. Hyvä ohjenuora verotukselle on verottaa enemmän sitä mitä halutaan vähemmän, ja vähemmän sitä mitä halutaan enemmän. Siksi työn verotusta ei missään nimessä tule kiristää”, muistuttaa liittohallituksen jäsen Pinja Ahlqvist.

Hallituksen tulee suhtautua ennakkoluulottomasti myös uusien haittaverojen, kuten lentoveron sekä terveysverojen kehittämiseen. Lentämiseen kohdistuva vero on käytössä jo useissa muissa maissa kuten Ruotsissa ja Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL on jo pidempään suositellut muun muassa sokeriin, rasvaan ja suolaan kohdistuvia veroja. 

“Valtiontalouden tasapainottaminen on hallituksen tärkeimpiä tehtäviä tällä kaudella. On hyvä, että tasapainotusta haetaan laajasti niin sopeutusten, verojen kuin kasvun kautta, mutta on tärkeää välttää omaan jalkaan ampuminen: työn verotuksen kiristäminen heikentää kannusteita työntekoon, jonka lisääminen on kriittistä Suomen talouden kasvuun saamisen ja tasapainottamisen kannalta”, painottaa liittohallituksen jäsen Ohto Mäkinen.

Lisätietoja:

Henriina Rantala, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

[email protected]

puh. 0443501507

Edellinen artikkeli
On aika vapautua taantumuksellisten työmarkkinoiden kahleista
Seuraava artikkeli
Hyvästit kertakäyttökulttuurille – kiertotalouden aika on nyt