Kokoomus valittiin vaaleissa Suomen suurimmaksi puolueeksi, ja me olemme enemmän kuin valmiita kantamaan vastuun. Suomen talouden tulevaisuuden näkymä on surkeampi, kuin osasimme kuvitellakaan. Tällä hetkellä tehtävät vaikeat päätökset ovat välttämättömiä hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden turvaamiseksi. Marinin hallituksen velkapolitiikan perintönä on meidän viedä yhteiskunta kestävälle raiteille.
Velkajohtoisen politiikan seurauksena ja inflaation kiihtyessä valtionvelan korkomenot tulevat nousemaan infernaalisen korkealle. Sen sijaan, että laittaisimme 4 miljardin panostukset sosiaali- ja terveyspalveluihin, sisäiseen turvallisuuteen tai huippututkimukseen, pulitamme nuo eurot velan korkomenoihin. Sen sijaan, että iskisimme aitoja kasvun hedelmiä ajatuksena nostaa Suomi kukoistukseen, korjaamme nyt edellisen hallituksen vastuuttomia päätöksiä. Olisihan se meistäkin varmasti mukavaa jakaa lahjasenttejä ympäri yhteiskuntaa, mutta sama yltiöpäinen velkaralli ei voi enää jatkua. Se että julkista taloutta lähdetään sopeuttamaan nyt, on lahja tuleville súkupolville.
“Vaikka allekirjoitan leikkauksien ja talouden sopeuttamisen tärkeyden, allekirjoitan myös tarpeen leikkauksien kunnollisiin ja kauaskantoisiin vaikutusarvioihin. Leikkaukset tulevat osumaan tavalla tai toisella jokaiseen suomalaiseen, joten on viime kädessä hallituksen tehtävä varmistaa ettei yksittäisen ihmisen kuorma kasva liian isoksi. Samalla haluan kuitenkin painottaa Suomen kohtaamia isoja talousongelmia; jos nyt jäämme tuleen makaamaan, ei meillä tulevaisuudessa ole toivomaamme hyvinvointiyhteiskuntaa” linjaa Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksen jäsen Henriina Rantala.
Suomen kilpailukyvyn suurimmat uhkakuvat maalautuvat heikkenevän huoltosuhteen, laskeneen tuottavuuden, pitkään jatkuneen velkavetoisen politiikan, sekä kasvavien korkokulujen pohjalle. Tässä vaiheessa ei ole oikea aika nostaa käsiä pystyyn ja antaa hyvinvointiyhteiskunnan ajelehtia kohti haaksirikkoa. Suomen pärjäämisen eteen kansainvälisessä kilpailussa tulee tehdä määrätietoisia uudistuksia niin työmarkkinoihin, verotukseen, kuin sosiaaliturvaankin.
“Opiskelijat läpi maan ovat valmiina barrikaadeille. On mielenosoituksia, on yliopistojen valtaamisia. Fakta on se, että suomalaisten opiskelijoiden elintason on maailman mittaluokassa maailman kärkeä. Kaikkeen ei ole varaa, vaan budjetin rakentamista on vallinnut vahvasti “rahaa ei ole”-politiikka. Haluan vielä kerran toistaa; me pidämme huolta siitä, että meidän sukupolvellamme on vanhuspalvelut, meidän lapsillamme mahdollisuudet kouluttautua niin pitkälle kuin mahdollista ja lapsenlapsillamme mahdollisuus laadukkaisiin neuvolapalveluihin. Eikö tämä ole juuri sitä vastuullista sukupolvipolitiikkaa?” jyrähtää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen.
Ensi vuonna valtion korkomenot nousevat näillä näkymin noin 3,2 miljardiin euroon. Luku vielä tarkentuu ylöspäin EKP:n nostettua ohjauskorkoaan viime viikolla. Viimeisimmän arvion tasolla korkomenoja per henkilö suomalaisille kertyisi noin 570 euroa. Pelkästään siis lainan hinnalla olisi mahdollista toteuttaa kaikille suomalaisille noin opiskelijan sosiaalietuuksia (asumistuki ja opintoraha) vastaava perustulo. Kysymys on siis aivan valtavasta määrästä rahaa. Itseasiassa niin valtavasta, että sillä kustantaisi esimerkiksi korkeakoulujen kokonaisrahoituksen, kokonaisuudessaan sisäministeriön hallinnonalan tai poistaisi veron kokonaisuudessaan polttoaineilta.
“Olemme eläneet viime vuosikymmenellä poikkeuksellista nollakorkojen aikaa. Nykyinen korkotaso on taloudelle huomattavasti normaalimpi tilanne. Onkin ollut todella vastuutonta ja typerää politiikkaa vasemmistopuolueilta uskoa nollakorkoajan jatkuvan ikuisesti. Kokoomus, joka muistutteli tällöin tilanteen poikkeuksellisuudesta ja varoitti tulevasta velkapommista, leimattiin vanhanaikaiseksi ja talouden uusia tuulia ymmärtämättömäksi puolueeksi. Nyt näemme, että kuka oli oikeassa” päättää Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Mikko Kanervo.
Lisätietoa:
Nea Nättinen
puh. 0409688001