Miksi opiskelijat eivät juhli torjuntavoittoa?

Perjantaina julkaistiin pääministeri Petteri Orpon johdolla luotu hallitusohjelma. Hallitusohjelman sisältö oli osoitus vastuunkannosta, talouden realiteeteista ja yhteisistä talkoista paremman tulevaisuuden hyväksi. Huuto opiskelijakentältä alkoi jo ennen kuin yhdestäkään kirjauksesta oltiin saatu mustaa valkoisella. Kritisointi kohdistui etenkin tuleviin säästöihin asumistuessa, kun hallitusohjelmaan oltiin lisätty kirjaus yhteisasumista suosivasta ja taloudellisesti houkuttelevasta vaihtoehdosta opiskelija-asumiseen.

“Jokaisella henkilöllä on oikeus asua juuri niin kalliisti tai edullisesti kuin itse haluaa. Ei tätä oikeutta ole kukaan viemässä pois. Fundamentaalisesti voidaankin kysyä vasemmisto- ja oikeistopuolueita erottava kysymys; Onko yhteiskunnan tehtävä kustantaa opiskelijoille yksiöt kantakaupungista vai onko yhteiskunnan tehtävä huolehtia jokaiselle katto pään päälle, kannustaa jaettuun asumiseen ja toteuttaa yhteisin varoin tuettu asuminen mahdollisimman kustannustehokkaasti? Haluan muistuttaa, että säästötalkoiden keskellä opiskelijoiden toimeentulosta ei ole viety senttiäkään. Tämän pitäisi olla opiskelijaliikkeelle suuri voitto” jyrähtää Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Nea Nättinen.

Hallitusohjelmassa on myös tunnistettu nuorten ikäluokkien kasvaneet mielenterveyden haasteet. Uusi hallitus onkin päättänyt panostaa erityisesti nuorten ja lasten hyvinvointiin sekä saavutettaviin palveluihin. YTHS:n, työterveydenhuollon ja julkisesti tuotettujen sote-palveluiden muodostamaa kokonaisuutta halutaan kehittää ja turvata tarvittavat tukitoimet lapsille, nuorille ja opiskelijoille.

“On suorastaan kummallista, että Suomen ylioppilaskuntien liitto kritisoi koko väestön terapiatakuun puutosta, mutta samaan hengenvetoon vaatii nuorten huomioimista entistä suurempana osana kokonaisvaltaisia ratkaisuja mielenterveyden haasteisiin. Me haluamme kasvattaa yhteiskuntaan toimintakykyisiä ja terveitä nuoria, jotka kykenevät suorittamaan opinnot, käymään töissä ja tavoittelemaan omia unelmiaan. Ilman priorisointeja nimenomaan tuleviin sukupolviin, ei meillä ole toivoa paremmasta huomisesta” huomauttaa Kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja Santeri Kirkkala.

Huolimatta suurista säästöistä, joita valtion talouteen joudutaan tekemään, on koulutukseen löydetty tarvittavat panostuskohteet. Peruskouluun saadaan merkittäviä panostuksia perustaitojen vahvistamiseksi, TKI-investointeihin on tulossa yhteensä miljardin rahoitus hallituskauden aikana, oppimisen tukea kehitetään ja toisen asteen oppilaitoksiin panostetaan. Lisäksi perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen tasa-arvorahoitus vakiinnutetaan määrärahatasoon segregaation ehkäisemiseksi ja oppimiserojen kaventamiseksi.

“Vaikka Suomen taloustilanne on  umpisurkea ja valtion talouteen on tehty suoria säästötoimenpiteitä neljän miljardin edestä, Orpon hallitusohjelmassa on priorisoitu panostuksiin varhaiskasvatuksessa, peruskoulutuksessa, toisella asteella ja TKI-toiminnassa. Esimerkiksi sijoitukset varhaisiin vaiheisiin ja perustaitojen vahvistamiseen muodostavat tasavertaisten lähtökohtien peruskallion. Lisäksi on investoitu oppimisen tuen selkeyttämiseen, nivelvaiheisiin panostamiseen, sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin. Näillä toimenpiteillä pyritään turvaamaan tarvittavat perustaidot opintielle, joka kestää aina varhaiskasvatuksesta korkeakoulutukseen saakka. Tämä edistää todellista mahdollisuuksien tasa-arvoa” linjaa liittohallituksen jäsen Henriina Rantala.

“Opiskelijajärjestöjen tehtävä on ajaa ensisijaisesti jäsentensä etua. Saitte monta hyvää tavoitetta ohjelmaan läpi. Nyt meillä on mahdollisuus yhteistyössä, taloudelliset realiteetit ja muut reunaehdot huomioiden lähteä tekemään huomisesta parempaa opiskelijoille. Olemme samalla puolella.” päättää puheenjohtaja Nättinen.

 

Lisätietoa:

Nea Nättinen, Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja

puh. 0409688001

[email protected]

Edellinen artikkeli
Kokoomusopiskelijat Helsinki Priden yhteisökumppaniksi
Seuraava artikkeli
Niilo Helander Kokoomusopiskelijoiden projektisuunnittelijaksi